НОВИНИ

Богоявление!

На 6 януари отбелязваме Кръщение Господне или още - Богоявление. Според библейските текстове на този ден Божият син Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан. В момента на кръщението му небето се отворило и във вид на гълъб се явил Светият дух.Вижте във видеото Мъжкото хоро в Калофер и хвърлянето на кръста във водите на Тунджа!

bnt avatar logo
от БНТ
06:39, 06.01.2016
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

По стара българска традиция на днешния ден свещениците извършват водосвет и хвърлят кръста в най-близкия водоем. Най-смелите се гмурват в студените води за здраве. Вярва се, че този, който намери кръста, е благословен и ще бъде честит през цялата година.

Ритуалът на Йордановден ще бъде изпълнен с водосвети в цялата страна.

Вижте във видеото как се готвят в Калофер за емблематичното Мъжко хоро!



;

Негово светейшество патриарх Неофит ще оглави традиционния богоявленски водосвет на бойните знамена и знамената-светини на площада пред храм-паметника "Александър Невски".

В церемонията ще се включи и държавният глава Росен Плевнелиев, който след водосвета ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще положи венец пред Паметника на Незнайния воин. Традицията с освещаването на знамената е над 1000 години. За първи път подобен водосвет се прави от цар Симеон Първи през 917-та година преди битката при река Ахелой. След Освобождението на България ритуалът е възобновен и започва да се извършва всяка година на Богоявление.

;

Една добра поличба на Йордановден. Според народното поверие, ако водоемите на Богоявление замръзнат, годината ще е здрава и плодородна.

Точно това се случи с езерото в резервата "Сребърна". През последните дни на повърхността му се образува ледена покривка с дебелина около 10 сантиметра. Само в центъра на езерото има незамръзнало петно, на което се наблюдават струпвания на постояно пребиваващите в резервата животински видове. От РИОСВ - Русе предупреждават посетителите на резервата да не практикуват риболов върху леда, за да не стигне до нежелателни инциденти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Издирват извършителите на обира в София
Издирват извършителите на обира в София
БДЖ спря влаковете между Берковица и Монтана заради нападения с камъни
БДЖ спря влаковете между Берковица и Монтана заради нападения с камъни