НОВИНИ

Прасе, което рови в боклука в Рим, скара партиите в Италия

Боклукът в Рим се превърна в политическо оръжие с наближаването на парламентарните избори на 4 март. Прасе, ровещо в отпадъци на улицата, стана поредният повод за критики към кмета на Вечния град, чиято партия води в проучванията. Тази вечер е крайният срок за представяне на листите с кандидати.

bnt avatar logo
от БНТ
20:10, 29.01.2018
Чете се за: 00:59 мин.
По света

"ЕТО ТОВА Е РИМ!" написа във фейсбук лидерката на италианска дясна партия под видео с прасе, ровещо в боклук на улицата.

Коментарът на Джорджия Мелони е очевиден упрек към кметицата на италианската столица, градоначалничката отвърна публично и дори уточни, че животното принадлежи на престъпен, според властите, римски клан.

Вирджиния Раги, кмет на Рим: Съжалявам, че изборната кампания е накарала Джорджия Мелони отново да пусне в ход кадри на прасе на улицата. Политиката трябва да е за нещо друго, но това е. Споменавам го, защото искам да изясня, че прасето е собственост на член на фамилията Казамоника. То е декларирано и на полицията е съобщено, че е изчезнало предишния ден.

Да не искат да кажат, че прасето може да рови в боклука, реагираха от дясната "Братя на Италия", която е в коалиция със Силвио Берлускони. Италиански комик предизвика буря в социалните мрежи с много реакции на възмущение след като заяви, че свинята се казва Клара Петачи като любовницата на Мусолини, екзекутирана заедно с Дучето през 1945 г.

Боклукът в Рим е хроничен проблем. Фирмата, която го събира от години, е раздирана от скандали и недостатъчни средства за ново оборудване, а местни жители не искат в квартала си съоръжения за обработка.

Франко Павончело, анализатор и президент на университета "Джон Кабот" в Рим: "Важно е да се разбере, че боклукът е не само градски, но и регионален проблем. Регионът е под контрола на левицата, а Движението "Пет звезди" е в Рим.

В момента Италия се ръководи от премиера Паоло Джентилони, след оставката на Матео Ренци през декември 2016 г. Демократическата партия на Ренци е на второ място в проучванията с 24 процента подкрепа. Първо е популисткото Движения "Пет звезди" с 29 процента, а на трето място е "Форца Италия" на Берлускони. Никой от тях обаче няма изгледи да състави стабилно еднопартийно правителство в третата икономика в еврозоната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​България ще представи своята песен в първия полуфинал на Евровизия на 8 май
​България ще представи своята песен в първия полуфинал на Евровизия на 8 май
Коли, паркирали на кръстовища и пешеходни пътеки, остават без санкции
Коли, паркирали на кръстовища и пешеходни пътеки, остават без санкции