НОВИНИ

Бокова: Образованието свързва мира и развитието по устойчив начин

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова официално откри в Отава, Канада, на 8 март Седмицата на ЮНЕСКО за мир и устойчиво развитие: Ролята на образованието.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:46, 09.03.2017
Чете се за: 00:55 мин.
По света
бокова образованието свързва мира развитието устойчив начин

Събитието, организирано съвместно от ЮНЕСКО и Канадската комисия за ЮНЕСКО, в продължение на 5 дни събира над 400 експерти, практици и създаващи политики от цял свят, за да обсъдят педагогическите подходи и обучителни практики за постигане Целите за устойчиво развитие (SDGs) чрез Образование за устойчиво развитие (ESD) и Глобално гражданско образование (GCED).

Ирина Бокова отбеляза, че за първи път след приемането на Програмата за устойчиво развитие ЮНЕСКО предоставя платформа, която обединява две от нейните основни образователни програми, които оформят разбирането за релевантността на образованието: Образование за устойчиво развитие и Глобално гражданско образование. Те са за преподаване на правата на човека и културното многообразие, поддържане на мира и насърчаване на приобщаващо и устойчиво развитие.

„Ние имаме нужда от нови форми на образование, което насърчава разбирателството между културите, засилва устойчивостта на обществата и осигурява съответните умения за навигиране на бъдещето“, каза Бокова, подчертавайки необходимостта от насърчаване на човешките права, достойнство, разнообразие и включване. „Сега трябва да засилим усилията, да превръщаме резултатите в образователни практики, в обучение на учители и в конкретни трансформации на учебните програми. За да успеем, се нуждаем от учители, оборудвани с необходимите умения и увереност да насърчават тези компетенции. Ние трябва да споделяме, анализираме и прилагаме иновации - това е целта на тази седмица.“

Седмицата на ЮНЕСКО за мир и устойчиво развитие: ролята на образованието обединява две тясно свързани събития - Форум - преглед на Програмата на ЮНЕСКО за глобално действие по Образование за устойчиво развитие и Третия форум на ЮНЕСКО за Глобално гражданско образование. И двете събития са фокусирани върху същностната роля на учителите и обучителите за насърчаването на Образование за устойчиво развитие и Глобално гражданско образование.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин уволни 10 генерали от силови структури
Путин уволни 10 генерали от силови структури
Съдът на ЕС потвърди глобите на Самсунг за 1,47 милиарда евро
Съдът на ЕС потвърди глобите на Самсунг за 1,47 милиарда евро