Болничните са нараснали с 50 на сто само за 5 години, като ситуацията е кризисна, заяви в сутрешния блок на БНТ шефът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. Така тя аргументира предложението първият ден от болничните да не се плаща нито от държавата, нито от работодателя.

Идеята тепърва предстои да се обсъжда със синдикатите, които вече реагираха остро на бъдещата промяна.

През последните години се отчита скок в броя издадени болнични от 13 млн. през 2013 г. на около 18 млн. през тази, заяви Даниела Дариткова. Тя уточни, че изплатените средства скачат от 313 млн. на 632 млн. лева.

Даниела Дариткова: Това е ръст от около 50%, който много затруднява НОИ и работодателите. Ако се отчете ръстът на ползване на болнични, ситуацията е кризисна.

Поради тази причина ГЕРБ и Обединени патриоти предлагат първият ден от болничните да не се плаща, като ограничението няма да важи за родителите, които гледат на болно дете и за тези, които са пострадали при трудова злополука.

Даниела Дариткова : "В много европейски страни има период на изчакване, даже до 7 дни в някои от тях. Така че смятам, че това е едно разумно предложение, защото трябва да се търсят източници на средствата, които ще са ни необходими за увеличението на минималната пенсия на 250 млн. лв. Там ще са необходими около 80 млн.".

Предложението те първа ще се обсъжда със синдикатите.

Дариткова: Първият ден от болничния ще може да се ползва за дете

Дариткова: Първият ден от болничния ще може да се ползва за дете

Първият ден от болничния няма да се заплаща, но ще се вдигне минималната пенсия. За това се споразумяха партньорите в управленската коалиция. "През по...