НОВИНИ

Болничните са нараснали с 50 на сто само за 5 години

Болничните са нараснали с 50 на сто само за 5 години, като ситуацията е кризисна, заяви в сутрешния блок на БНТ шефът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. Така тя аргументира предложението първият ден от болничните да не се плаща нито от държавата, нито от работодателя.Идеята тепърва предстои да се обсъжда със синдикатите, които вече реагираха остро на бъдещата промяна.

Николай Минков
от Николай Минков
10:37, 15.11.2019
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

През последните години се отчита скок в броя издадени болнични от 13 млн. през 2013 г. на около 18 млн. през тази, заяви Даниела Дариткова. Тя уточни, че изплатените средства скачат от 313 млн. на 632 млн. лева.

Даниела Дариткова: Това е ръст от около 50%, който много затруднява НОИ и работодателите. Ако се отчете ръстът на ползване на болнични, ситуацията е кризисна.

Поради тази причина ГЕРБ и Обединени патриоти предлагат първият ден от болничните да не се плаща, като ограничението няма да важи за родителите, които гледат на болно дете и за тези, които са пострадали при трудова злополука.

Даниела Дариткова : "В много европейски страни има период на изчакване, даже до 7 дни в някои от тях. Така че смятам, че това е едно разумно предложение, защото трябва да се търсят източници на средствата, които ще са ни необходими за увеличението на минималната пенсия на 250 млн. лв. Там ще са необходими около 80 млн.".

Предложението те първа ще се обсъжда със синдикатите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стоянка Мутафова е приета в реанимацията на ВМА
Стоянка Мутафова е приета в реанимацията на ВМА
Дискусия Обществената мисия на БНТ - поглед в бъдещето се проведе в НДК
Дискусия "Обществената мисия на БНТ - поглед в бъдещето" се проведе в НДК