НОВИНИ

Болните от грип се увеличават

От днес в Стара Загора и областта е обявена грипна епидемия, а Видин, Габрово и Пловдив са в предепидемична обстановка. Във Варна се увеличава броя на заболелите от грип през последните дни. От Регионалната здравна инспекция обявиха, че за областта болните са 121 на 10 хиляди души.

bnt avatar logo
от БНТ
20:38, 05.02.2016
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Във Варна са отчетени предепидемични стойности на болните деца от грип във възрастовата група 0-4 години.

”Много драстично скочи заболеваемостта.Мина средния интензитет на разпространение, мина предепидемичните стойности. На този етап от детските клиники на Варна и от пулмологичните клиники са съобщили 38 броя на пациенти, които са с такива заболявания”, каза д-р Янка Драганова - директор на Дирекция ”Надзор на заразните болести” РЗИ-Варна.

При най-малките са и най-честите усложнения като бронхити и пневмонии. Грипът започва с рязко втрисане, висока температура и главоболие. Специалистите от Регионалната здравна инспекция във Варна предупреждават още при първите симптоми да се потърси лекарска помощ.

“Много динамична е ситуацията и когато се върнат учениците в организираните колективи, когато се съберат на едно място, се очаква се ръст на заболяванията и евентуално към края на седмицата може да се свика областната комисия за контрол и профилактични мерки", допълни д-р Драганова.

Специалистите обявиха още, че 60% от болните в момента са с щам "Калифорния" или т.нар. "свински грип". Той засяга основно младите хора. Другите два щама, които ще разболяват българите, са "Виктория" и новият вирус „Швейцария”, който бе изолиран през 2013 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От 1 до 6 години затвор за крадци на фирми
От 1 до 6 години затвор за крадци на фирми
Запушена шахта превръща улица в езеро
Запушена шахта превръща улица в езеро