НОВИНИ

32 са вече случаите на морбили у нас

32 станаха потвърдените случаи на морбили в страната, съобщи здравното министерство. Най-много заболели има в община Благоевград - 26-ма. Четирима са регистрирани в София и по един в София-област и в Хасково.

вече случаите морбили нас
bnt avatar logo
от БНТ
15:49, 20.02.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Най-голямо е разпространението сред децата между 1 и 4 г. - 16 и сред бебета под 1 година - 7 случая. Четири деца между 5 и 9 години също са под карантира. По един случай има във възрастовата група от 10 до 19 г и от 35 до 39, а двама болни са между 25 и 29-годишни.

Здравното министерство задължи личните лекари да издирят пациенти от 13 г. до 19 г., които не са имунизирани или не са направили втората задължителна ваксинация срещу дребна шарка и да ги приканят да се имунизират.

Днес в София един мобилен екип беше на разположение за ваксиниране на деца в най-засегнатия в столицата квартал "Христо Ботев".

От утре по инициатива на Столична община временни кабинети за безплатна имунизация ще работят в общинските болници в града.

Междувременно от болница "Света Анна" съобщиха, че четиригодишно бебе, лекувано от морбили е изписано. Останалите пациенти със същата диагноза остават на лечение заради развити пневмонии. Предстои изписването на още две деца.

Инкубационният период на дребната шарка е до 21 дни и продължава обикновено около 9-10 дни. Оплакванията започват най-често с хрема и кашлица, повишена температура, зачервени и оточни конюнктиви. Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив, първо по лицето, шията и гръдния кош.

Здравното министерство предупреждава, че в хода на или след прекарано заболяване могат да се проявят усложнения на сърдечно-съдовата система, белодробната система и централната нервна система.

Източник на зараза е само човекът. Фактор на предаване е въздухът, заразяването става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения.

Съгласно имунизационния календар на България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола след навършване на 13-месечна възраст и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уникален Анев стъпи на Европейския връх
Уникален Анев стъпи на Европейския връх
Лавина уби човек в Швейцария
Лавина уби човек в Швейцария