Медицинският факултет на Софийския университет няма да се закрива след преструктурирането на болница „Лозенец“ в педиатрична. Това стана ясно след среща на студенти със здравния министър и с ректора на Алма матер.

Болница „Лозенец“ е база за обучение на студентите от Медицинския факултет. Днес те се срещнаха с ректора на Алма матер и със здравния министър, за да обсъдят бъдещето на факултета след преструктурирането на „Лозенец“ в първата педиатрична болница у нас.

Кирил Ананиев -министър на здравеопазването: Мисля,че ги убедихме, че никога не е стоял въпрос за закриване на факултета. Мисля,че беше през месец юли - факултета беше акредитиран. Тази акредитация продължава шест години. Така че няма никакъв проблем с акредитацията на факултета.
Софийският университет ще приема студенти в специалността "Медицина"

Софийският университет ще приема студенти в специалността "Медицина"

На заседание Академичният съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" взе решение да предложи допълнение в предложението за прием на студент...

Ананиев коментира и предложението на студентите болница „Лозенец“ да се прехвърли към Софисйкия университет.

Кирил Ананиев -министър на здравеопазването: Ние няма да позволим единствената многопрофилна детска болница да е търговско дружество. Тя ще бъде по член 5, където държавата ще може да я подпомага извън финансирането от НЗОК.

Кирил Ананиев ще има още срещи със студентите и с ректора, за да вземат заедно решенията за бъдещето на Медицинския факултет.

проф. Анастас Герджиков - ректор на СУ „Св.Климент Охридски“: Това, което отсега той може да гарантира и скоро ще го гарантира и писмено,е че отговорите ще бъдат такива, че по никакъв начин да не пострада МФ на СУ - акредитацията или дипломите на студентите.

Студентите отказаха да разговарят с медиите, а деканът на факултета професор Любомир Спасов не отговаряше на мобилния си телефон.