НОВИНИ

Болница в Дупница иска да съди Здравната каса

Ръководството на общинската болница в Дупница е готово да съди Здравната каса заради намаляване на леглата в отделенията на лечебното заведение. Директорът на болницата каза, че ако е необходимо, ще сезира и конституционния съд за проблема. Според новата здравната карта леглата в болницата ще бъдат намалени със 60 броя, така лечебното заведение ще остане със 126 легла за прием на пациенти.Вижте репортажа на Ирина Николова и Димитър Балджиев.

bnt avatar logo
от БНТ
11:05, 14.06.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Най- много легла се намаляват в детското отделение. Там техният брой ще бъде съкратен с 50 %- от 30 на 15 . През него годишно преминават над 1000 пациенти. Наскоро е бил направен и ремонт на отделението, където са вложени много средства. От ръководството на болницата казаха, че няма да връщат пациенти.

д-р Росен Тимчев
„Според вас ние можем ли да върнем деца. Това е абсурдно просто. Аз няма да го допусна, дори здравната каса да ме постави в ситуация извън закона"

Според ръководството съкращаването на леглата в детското отделение значително ще затрудни работата на персонала там. Защото в отделението се лекуват деца от различни градове от областта, а само 15 легла се недостатъчни, за да покрият нуждите на пациентите.

Лидия Атанасова, медицинска сестра
„Когато има тежка епидемична обстановка те са и недостатъчни, може да се говори за някакво намаляване но в рамките на 4-5 легла."

Пациентите също са притеснени за това, как ще бъдат лекувани, след като леглата ще бъдат по- малко. Не изключено намаляването на леглата в отделенията да доведе и до съкращаване на персонала, казаха още от ръководството на лечебното заведение.

Директорът на здравната каса в Кюстендил д-р Сашо Котев отказа да застане пред камерата ни, но обясни, че общинската болница в Дупница няма необходимост от 30 легла в детското отделение всеки месец. Ще се направи анализ на справките за лекуваните пациенти и ако има нужда ще бъде увеличен броят на болничните легла в отделението. Освен това здравната каса ще заплаща за лечението на всички пациенти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зам.-министър Антон Гинев е привлечен като обвиняем за безстопанственост
Зам.-министър Антон Гинев е привлечен като обвиняем за безстопанственост
Укрепват съборения тютюнев склад в Пловдив
Укрепват съборения тютюнев склад в Пловдив