НОВИНИ

Болницата в Горна Оряховица увеличи заплатите на лекарите

Болницата в Горна Оряховица увеличи заплатите на лекарите и медицинските сестри и вече месечното им възнаграждение е почти 1000 лева. Ръководството предприема тези мерки с цел да задържи медиците и да привлече млади специалисти.

bnt avatar logo
от Ана Минева
20:20, 15.02.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Увеличението на заплатите е заради подобрените финансови показатели на втората по големина болница в страната. Приходите за миналата година са били почти пет милиона лева заради повечето пациенти и увеличените клинични пътеки. В здравното заведение миналата година са се лекували около 10 хиляди души. Болницата е успяла да стопи с близо 80% и своите задължения към доставчиците.

Д-р Иван Иванов, управител МБАЛ- Горна Оряховица: „През последните две години три пъти сме успявали да увеличаваме средната брутна работна заплата на болницата. За сравнение през януари 2017 година средната брутна работна заплата е била 889 лева. Сега, след последното увеличение от януари, тази година тя вече наближава 970 лева!“.

Тъй като и в горнооряховската болница медицинският персонал застарява, ръководството се опитва да привлече млади лекари не само с по-високи заплати, но и с по-модерна апаратура.

Иван Иванов:„Основните неща, които могат да привлекат един млад лекар, са възможността да работи със съвременна техника за диагностика и лечение, възможността да получи добра подготовка за своята специализация, а така също и не на последно място- неговата работна заплата!“

Така преди месец на работи постъпва 30-годишният д-р Илко Костурков. Казва, че не съжалява, че е избрал болницата в малкия град пред други две клиники в София.

Д-р Илко Костурков:„Тука нивото на ендоскопската апаратура е много високо. В болницата има възможност за развитие на младите хора, но това изисква и по-добро финансово заплащане“.

Според данни на Сдружението на общинските болници в България, горнооряховската е от малкото в страната, която е увеличила от 1 януари заплатите на целия персонал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Представиха възможностите за 5G мрежа у нас
Представиха възможностите за 5G мрежа у нас
Протест в Хасково срещу свалени регистрационни табели на фирмени коли
Протест в Хасково срещу свалени регистрационни табели на фирмени коли