НОВИНИ

Болницата във Варна в помощ на туристи, които са на диализа

Клиниката по нефрология и диализа към университетската болница "Света Марина" във Варна дава възможност на българи и чужденци, които са на диализа, да планират лятната си почивка на море. По време на ваканцията си те могат да разчитат на постоянни медицински грижи и да посещават центъра по диализа в здравното заведение.

bnt avatar logo
от Петър Дойкински
06:23, 25.07.2018
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Всеки ден Клиниката по нефрология и диализа приема над 200 пациенти от цяла Варненска област. През летните месеци броят им се увеличава, защото се обслужват и хора на хемодиализа, които са на почивка.

Доц. Светла Стайкова, началник на Клиника по нефрология и диализа към УМБАЛ “Света Марина”: Даваме възможност на пациентите сами да имат възможност да избират своето място, в кои дни и как да бъдат разпределени по своите диализни апарати.

Дилян Камбуров е на 45 години от Плевен. На почивка е със семейството си в Шкорпиловци. За втора година ползва услугите на центъра по диализа във Варна. По време на престоя си край морето му предстоят четири диализи.

Дилян Камбуров: Персоналът е любезен, общо взето навсякъде е едно и също, но тук е голяма болницата. Даже ме возят, както му е реда, от село Шкорпиловци.

Процедурата е безплатна за всички пациенти от България и за тези, които идват от държави-членки на Европейския съюз. Заплащането става по административен път между здравните каси на страните.

Доц. Светла Стайкова, началник на Клиника по нефрология и диализа към УМБАЛ “Света Марина”: Всички пациенти, които не са от Европа и не са членове на Европейския съюз, си плащат по стандарт на касата в болницата сумата, която е определена от нас.

Услугата е достъпна за хора от целия свят. През последните години през клиниката са минали пациенти от Кувейт, Израел, САЩ и Канада.

Доц. Светла Стайкова, началник на Клиника по нефрология и диализа към УМБАЛ “Света Марина” : Още преди да си заминат те заявяват своето желание за следващата година пак да ни посетят.

В центъра по диализа работят едни от най-добрите специалисти в страната, които си сътрудничат с клиники от Италия, Норвегия и Швейцария.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Птицевъди готови на протест заради санитарни изисквания
Птицевъди готови на протест заради санитарни изисквания
В Белица готвят протести заради отказ да бъде открит филиал на Спешен център
В Белица готвят протести заради отказ да бъде открит филиал на Спешен център