От днес е подновен приемът на пациенти в хемодиализата във Видин, която в четвъртък спря работа заради авариен ремонт на водоочистващата система. Центърът е единствен за цялата област, а пациенти трябваше да пътуват до частна диализа в Монтана, на повече от 100 км в едната посока.

Видин

Направени са всички задължителни тестове, както и дезинфекция на водоочистващата система. Техниката вече е в изправност и от днес се работи в нормален режим, казаха от ръководството на болницата. Първите пациенти пристигнаха рано сутринта.

Пациентка: Надявам се нещата да се оправили и всичко да протече добре. Като екип просто нямаме забележки за екипа за това, но ето стана с тази машина, каквото стана.

Пациент": Просто машините са стари, според мене и би трябвало да се сменят и те.
Д-р Даниела Маркова, дежурен лекар: В момента всички пациенти се чувстват добре. От сутрешния преглед няма някакви особени оплаквания. Може би това нарушение в ритъма, ще им повлияе, но няма да е фатално, надявам се.

След аварията, в болницата във Видин проверяват дали има пациенти, които ще посещават други центрове за диализа.

Даниела Маркова, дежурен лекар: Лично пациентите не са се обаждали. Днес пак ще ги търсим активно, за да разберем кой ще изяви желание да се диализира в други центрове.

180 000 лв. за хемодиализата във Видин са обещани от здравното министерство. От ръководството на болницата не се ангажират със срок кога ще бъде купена новата техника.

Д-р Цветан Василев, директор на МБАЛ "Св. Петка"-Видин: Следва процедура по подписване на договор, фиксиране на клаузите в договора - за какво да бъдат използвани тези средства и чак след това провеждане на обществени поръчки и доставка на апаратура и извършване на други дейности.

Все още не са ясни резултатите от проверката на Агенция "Медицински одит" след аварията в отделението миналата седмица, когато почина мъж с пропусната диализа.

​От днес се подновяват процедурите по хемодиализа във Видинската болница​

​От днес се подновяват процедурите по хемодиализа във Видинската болница​

Отделението остана затворено близо седмица заради повреда на техниката, която вече е отстранена. Заради аварийния ремонт всички пациенти бяха насочван...