НОВИНИ

Болницата във Видин поднови приема на пациенти с хемодиализа

От днес е подновен приемът на пациенти в хемодиализата във Видин, която в четвъртък спря работа заради авариен ремонт на водоочистващата система. Центърът е единствен за цялата област, а пациенти трябваше да пътуват до частна диализа в Монтана, на повече от 100 км в едната посока.

bnt avatar logo
от Анжела Каменова, БНР-Видин
16:05, 09.10.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Направени са всички задължителни тестове, както и дезинфекция на водоочистващата система. Техниката вече е в изправност и от днес се работи в нормален режим, казаха от ръководството на болницата. Първите пациенти пристигнаха рано сутринта.

Пациентка: Надявам се нещата да се оправили и всичко да протече добре. Като екип просто нямаме забележки за екипа за това, но ето стана с тази машина, каквото стана.

Пациент": Просто машините са стари, според мене и би трябвало да се сменят и те.
Д-р Даниела Маркова, дежурен лекар: В момента всички пациенти се чувстват добре. От сутрешния преглед няма някакви особени оплаквания. Може би това нарушение в ритъма, ще им повлияе, но няма да е фатално, надявам се.

След аварията, в болницата във Видин проверяват дали има пациенти, които ще посещават други центрове за диализа.

Даниела Маркова, дежурен лекар: Лично пациентите не са се обаждали. Днес пак ще ги търсим активно, за да разберем кой ще изяви желание да се диализира в други центрове.

180 000 лв. за хемодиализата във Видин са обещани от здравното министерство. От ръководството на болницата не се ангажират със срок кога ще бъде купена новата техника.

Д-р Цветан Василев, директор на МБАЛ "Св. Петка"-Видин: Следва процедура по подписване на договор, фиксиране на клаузите в договора - за какво да бъдат използвани тези средства и чак след това провеждане на обществени поръчки и доставка на апаратура и извършване на други дейности.

Все още не са ясни резултатите от проверката на Агенция "Медицински одит" след аварията в отделението миналата седмица, когато почина мъж с пропусната диализа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Решиха съдбата на разкопките край Благоевград, строежът на Струма продължава
Решиха съдбата на разкопките край Благоевград, строежът на "Струма" продължава
Столичната община наложи 100 000 лв. глоба за ремонта на ул. Граф Игнатиев
Столичната община наложи 100 000 лв. глоба за ремонта на ул. "Граф Игнатиев"