НОВИНИ

Болниците в Севернозападна България няма да се закриват, а укрепват

Няма да се закриват клиники и отделения в областните болници в Северозападна България. Това стана ясно след среща на здравния министър с директорите на болниците във Враца, Видин и Монтана. От здравното министерство съобщиха,че са набелязани мери за укрепване на съществуващите клиники. Във Враца се предвижда и разкриване на нови дейности.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
16:10, 04.07.2019 (обновена)
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Дълговете на врачанската болница са за над 15 милиона лева. Почти целия й приход е под запор от кредитори. Това е и причината за забаване на заплатите на персонала.

Евгени Любенов - директор на МБАЛ "Христо Ботев",Враца": С помощта на министерството се водят преговори на високо ниво с гОлеми банкови институции, което като се сключи като споразумение ще облекчи още повече болницата.

Освен сключване на договор за рефинансиране на задълженията се предвижда се и в болницата да заработят клиники по инвазивна кардиология и съдова хирургия.

Евгени Любенов - директор на МБАЛ "Христо Ботев",Враца": Около 30% ще се увеличи прихода на болницата с възникването на тези две структури. Това ще подобри и приходите, ще ни облекчи и разходите и ще подобри комплексното медицинско обслужване на населението.

Заради недостиг на персонал във врачанската болница дежурят лекари от Плевен и София. Увеличение на заплатите не се предвижда,

Евгени Любенов - директор на МБАЛ "Христо Ботев",Враца": С магическа пръчка не могат да се получат нещата, но работим в стабилизиране във всяка една насока.

Видинската болница няма дългове. Заплатите на персонала са ниски и увеличение за момента не се предвижда. Заради демографската криза и недостиг на кадри болницата не може да усвои всички средства предвидени от здравното министерство и Касата.

Цветан Василев - директор на МБАЛ 'Света Петка", Видин: Справянето с този проблем е само 1 - да можем да задържим и да увеличаваме нашите пациенти, които обслужваме, за да можем да генерираме повече приход. Достатъчно е да не ги връщаме, достатъчно е да се държим добре с тях и нещата ще започнат да се получават.

От болницата казаха,че се надяват да привлекат повече пациенти със закупуване на нова апаратура и ремонти, които ще се финансират от здравното министерство. В болницата в Монтана нямат финансови проблеми и недостиг на кадри.

Тодор Тодоров: Завършваме полугодието на печалба, както и последните 5 години.

С колко ще се увеличат заплатите сега от първи юли?

С между 80 и 100 лева, като аз съм направи едно увеличение в началото на годината.

През септември или в началото на 2020-та година е възможно още едно увеличение на заплатите на работещите в монтанската болница.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Сандански дари имоти на БПЦ
Община Сандански дари имоти на БПЦ
​Роселина Петкова е новият директор на Радио София
​Роселина Петкова е новият директор на Радио "София"