Бразилският президент Жаир Болсонаро ще пропусне срещата на лидерите от страните на Амазония заради планирана операция. Форумът е насрочен за петък в Колумбия. Болсоноро заяви категорично, че независимо от здравословното си състояние ще говори на срещата на върха в ООН в края на месеца.

30 901 огнища са лумнали в Амазония през август. Голяма част от тях вече са овладени, критиките към бразилския президент, обаче, не намаляват.

За тази седмица той има планирана операция на херния. Говорителят на Болсонаро заяви, че президентът се чувства добре, хернията била открита при рутинен преглед и е резултат от операциите, които бяха направени на Болсонаро след като беше нападнат с нож.

Жаир Болсонаро, президент на Бразилия: Ще отида в ООН, дори в инвалидна количка или пък на носилка, но ще отида, за да говоря за Амазония. Няма да приема милостиня от никоя държава под предлог, че спасява Амазония.

От началото на годината в Амазония са избухнали над 80 000 пожара - 77 процента повече в сравнение със същия период през 2018-та. Местните хора продължават да се справят с последствията от огнената стихия.

Природозащитници обвиняват Болсонародо за бума на пожарите, защото според тях президентът е насърчил фермерите да прочистят огромни зони от тропическите гори.