НОВИНИ

Боновите книжки може да се проверяват чрез инвестиционен посредник

Многото въпроси и зрителски интерес, който предизвика темата за боновете от масовата приватизация, е причина да продължим тази тема в новините и на сайта ни. За да проверите какви акции притежавате отнема до два дни, като тази проверка струва до 25 лева. Това показа проверка на "По света и у нас" сред инвестиционни посредници. До края на седмицата очакваме вашите въпроси за боновите книжки, на които ще потърсим отговор.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:25, 04.09.2017
25443
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

В момента единственият начин да се сдобиете с информация за акциите, купени с бонове на масовата приватизация е чрез инвестиционен посредник.

Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в инвестиционен посредник: Ясно и просто. Хората следва да посетят офис на лицензиран инвестиционен посредник. Списък на посредниците е публикуван на електронната страница на Комисията за финансов надзор. Във всеки голям град в България има по един или по няколко инвестиционни посредници.

Проверката може да бъде направена само по три имена и ЕГН, но е за предпочитане все пак да си носите боновата си книжка, ако я пазите или депозитарна разписка.

Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в инвестиционен посредник: Акциите от приватизацията са безналични акции. Те се съхраняват електронно в централен депозитар, респективно дори и документите да бъдат загубени има начин. Особено в случаите в които акционерът не разполага с никакви документи, таксите варират, но те са около 24 лева. Това е таксата, с която може да се установи какви акции има акционерът в депозитара и това отнема между 24 и 48 часа.

Вашите акции може да са както от дружества, които са публични, така и от такива, които не се предлагат на борсата. Ако те се търгуват, тогава акционерът може както да продаде на момента ценните си книжа, така и да ги управлява.

Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в инвестиционен посредник: Ако компанията се търгува на борсата, то тогава акционерът може чрез съдействието на инвестиционния посредник да продаде акциите на борсата по справедлива борсова цена. Ако гражданинът не е удовлетворен от текущата борсова цена, той има право да си постави поръчка за продажбата на акциите на по-висока цена и ако тя бъде достигната тогава акциите му ще бъдат продадени.

Може да продадете и акции на компании, които вече не се предлагат през борсата като това става чрез извънборсови сделки и има интерес, обясняват още от инвестиционния посредник.

В случай, че решите да задържите дяловете си в дадена компания, вие автоматично придобивате правата на акционер. Може да присъствате на общи събрания на дружеството и ако то разпределя дивиденти, да ги получавате.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Една мечка и два вълка в село Влахи не са регистрирани в РИОСВ - Благоевград
Една мечка и два вълка в село Влахи не са регистрирани в РИОСВ - Благоевград
Паник бутон пази от агресия по време на сватби в Пловдив
Паник бутон пази от агресия по време на сватби в Пловдив