НОВИНИ

​Борбата с демографската криза да е акцент в работата на кабинета

Борбата с демографската криза и напускането на страната от все повече млади хора - това трябва да са два от акцентите в работата на този кабинет. Около тази теза се обединиха вицепремиерът по икономическата и демографска политика Валери Симеонов и бившият финансов министър Симеон Дянков в студиото на сутрешния блок "Денят започва". Според тях младите хора трябва да имат стимул да се върнат в България. Това е и условието за по-висок икономически растеж през следващите години.

bnt avatar logo
от БНТ
18:01, 12.05.2017
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Икономическият растеж може да е два пъти по-голям, дори да стигне и 6%. Но за целта младите хора трябва да се върнат.

Симеон Дянков, бивш министър на финансите: Смятам, че тази година и следващата година ще стигнем някъде до около 4% може би, 4 и нещо, като 6% все още са далеч от нас и те са далеч от нас. Вече нямаме достатъчно хора да работят, особено младите хора, за да ни донесат голям ръст.

Дянков даде пример и с Великобритания, където само за последното тримесечие на миналата година 28 000 българи са отишли да работят за постоянно.

Симеон Дянков, бивш министър на финансите: Разликата между нас и Западна Европа още дълги години няма да можем да я затворим от гледна точка на заплати и затова трябва да сме реалисти, една част от младите ни хора ще излизат навън. От друга страна ние трябва да привличаме хората, които искат да дойдат в България, искат да работят в България, има такива.
Валери Симеонов, вицепремиер по икономическата и демографската политика: Младежката емиграция може да се ограничи по няколко начина. Единият от начините е държавна стипендия за образование, не само в България, и в Западна Европа, срещу задължението за работа в България. Второ създаване на облекчения от рода на безлихвени кредити с по-дълъг разсрочен период на връщане, не дарения, но всички тези мерки биха помогнали и биха преориентирали този поток.

Според Симеонов трябва да се облекчи трудовият режим, при който българи от Украйна, Молдова и други бивши съветски републики могат по-лесно да работят у нас.

Валери Симеонов, вицепремиер по икономическата и демографската политика: Искам да сравня само с нашата южна съседка, тя беше в демографска криза -Гърция. Ами чисто и просто отвори си границите за всички, които имат гръцки имена, но не владеят гръцки примерно, няма значение, имат гръцки имена и това доказва произхода. При нас има една усложнена процедура по доказване, която ще се постараем да облекчим.

Освен миграцията, друг проблем пред трудовия пазар е и дигитализацията. Бизнесът иска с по-малко хора да печели повече, но това оказва се може да закрие цели индустрии.

Симеон Дянков - бивш министър на финансите: Вече цели сектори стават... да не кажа ненужни. В САЩ има 6 милиона души, които пряко са заети с карането на стоки с камиони. Това до 10 години може би ще изчезне изцяло. В България по-скоро бихме спечелили от дигитализацията и общ дигитален пазар с Европа, защото имаме такава индустрия.

По думите на бившия финансов министър учителските заплати трябва още сега да се увеличат с 50 на сто - за да се отличи образованието като приоритет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилен интерес за наемане паркоместа в Пловдив
Засилен интерес за наемане паркоместа в Пловдив
До месец приключва ремонтът на стадион „Тича“ във Варна
До месец приключва ремонтът на стадион „Тича“ във Варна