НОВИНИ

Борбата за калоферския кръст на Богоявление

И хорото успя да ни раздели. Създадено като акт на общение между хората, танц натоварен с ритуалност, обредност и истории от живота на нашите предци, в който хващаме за ръка ближните си. Общението, в което приемаме, че само един води хорото. Леденото мъжко хоро в Калофер обаче, успя да раздели града на две. Идеята на кмета Румен Стоянов, мъжкото хоро на Калофер да стане част от класацията на ЮНЕСКО за опазване на световното-културно историческо наследство, бързо беше помрачена.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
22:11, 07.01.2017
5033
Чете се за: 00:59 мин.
Истории
Борбата за калоферския кръст на Богоявление

Директорката на регионалния музей в града се обяви против кандидатурата с мотива, че традицията е едва на 20-30 години и не е част от реалната история на Калофер и отбелязването на празника. Според Ася Николова това е грубо редактиране на историческата справедливост и истина.

;

Със сигурност голяма част от хората, които и тази година се впуснаха в изпълнението на ритуала, и за миг не са се замисляли за смисъла на Богоявление и традициите, свързани с него. Хвърлянето на Христовия кръст във водата всъщност е нейното освещаване. Препратка, която ни връща две хилядолетия назад във времето, когато Господният син - Иисус Христос приема своето кръщение. Акт, който се превръща в основа на Християнството и разбираното за триединството на Бог - Отец, Дух и Син.

Единството за нас българите, като че ли и този път остана само претекст за поредното необосновано съперничеството. Дори и за родните медии, които би трябвало да са очите на милионите зрители пред екрана. Надпревара за това кой репортер първи ще влезе в реката, кой най-добре ще покаже хвърлянето на кръста, кой най-дълго ще участва в ритуала, предназначен иначе само за коренните жители на градчето.

За поредна година нашият екип избра да бъде наблюдател. Като такъв, отново ми направи силно впечатление, че калоферци са единствените у нас, за които на Богоявление не е важно кой точно ще хване кръста. Той винаги се предава на най-малкия участник в хорото. Тази година това беше едногодишният Никола от Бургас, който се родил след множество молитви на неговите родители. Обрекли се, ако бъдат дарени с дете, да го потопят в името на Бог в ледените води на Тунджа. Така и стана.

;

В този спор последната дума ще има ЮНЕСКО. Дано нашите неразбирателства не се окажат решаващи за "чуждото мнение" и този път.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Бургас карат ски по главната улица
В Бургас карат ски по главната улица
Португалия обяви тридневен национален траур след кончината на Мариу Соариш
Португалия обяви тридневен национален траур след кончината на Мариу Соариш