НОВИНИ

Бордният техник от падналия Ми-17 е без опасност за живота

Трагичен инцидент на летище „Пловдив" снощи. Боен хеликоптер Ми-17 падна около 20.30 часа в близост до гражданското летище. Загинаха командирът на полета капитан Пламен Пантелеев и помощникът му капитан Стоян Неделчев. Бордният техник Алексей Каменов е с наранявания, но без опасност за живота. Малко след полунощ той беше транспортиран от Университетската болница „Свети Георги" в Пловдив във Военно-медицинската академия в София.

bnt avatar logo
от БНТ
06:13, 12.06.2018
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Военният хеликоптер Ми-17 от авиобазата Крумово е изпълнявал планова тренировъчна дейност по спасяване. Разбил се е на място и се е възпламенил близо до пистата на гражданското летище „Пловдив“. Свидетели стават десетки хора, които чакат своите близки с полет от Лондон.

Хеликоптерът както стоеше и се завъртя и падна - реагираха бързо пристигнаха линейки пожарни. Гореше ли? Не, видя се лек пушек. Това беше.
Имаше ли закъснение на полетите? Да

Два часа след инцидента на място пристигнаха министърът на отбраната Красимир Каракачанов и заместник-командирът на Военно-въздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев, за да се запознаят с подробности за инцидента.

бригаден генерал Димитър Иванов – командир на 24 авиобаза Крумово: На височина 30 метра, при което екипажът е нямал време за реакция дори да съобщи. Вертолетът, по данни на очевидци, се е завъртял на 180 градуса с последващо падане. Никой не може да каже основно само можем да гадаем за причините за случая и на мене ми е трудно да преживеем такава загуба.
Красимир Каракачанов – министър на отбраната: Хеликоптерът е в изправност, на въоръжение е от октомври 1989 година. През 2016 година е минал през ремонт в завод Терем-Летец в София. И двамата са опитни пилоти. Единият с над 600 часа летателни, другият с близо 500 летателни часа.


;

Двамата загинали пилоти са служили в авиобазата повече от 10 години. През деня хеликоптерът е изпълнил 4 курса с различни екипажи. По случая започват две паралелни разследвания, съобщиха от Военна полиция.

бригаден генерал Борислав Сертов – директор на служба „Военна полиция”: Срокът за разследване на такава авиокатастрофа е 30 работни дни по наредба Н 2, ако не се налагат назначаване на допълнителни експертизи, като тук трябва да правим разлика между разследването, което води военноокръжната прокуратура и разследването, което води отдел "Авиационна безопасност". Разследване с авиационни средства.

От днес полетите от авиобаза Крумово са спрени, докато тече разследването.

;

Продължава огледа на мястото на инцидента от снощи. Вървят две паралелни разследвания - едното е на отдел "Авиационна безопаснот", а другото на на военно-окръжната прокуратура в Пловдив. До 30 работни дни е срокът, в който трябва да приключи официалната работа по разследването на случая. До тогава са спрени полетите не само в Крумово, а и в останалите авиобази в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Историческа среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун
Историческа среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун
Красимир Каракачанов се запозна с доклада за инцидента с военния хеликоптер
Красимир Каракачанов се запозна с доклада за инцидента с военния хеликоптер