НОВИНИ

Борис Джонсън: Брекзит е икономическа възможност за Великобритания

Новият британски премиер Борис Джонсън предупреди Европейския съюз, че за да се постигне сделка за Брекзит е нужно да се премахне предпазната клауза за ирландската граница от споразумението, което беше договорено от неговата предшественичка Тереза Мей. Обявените от Джонсън твърди намерения за напускане на Евросъюза са приветствани от Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че той и Джонсън имат планове за бъдещо сътрудничество.

bnt avatar logo
от БНТ
20:53, 27.07.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Днес Борис Джонсън посети Манчестър и обеща икономически стимули като инвестиции и безмитни зони за регионите, които подкрепиха Брекзит на референдума през 2016 г. Новият британски премиер изтъкна предимствата от раздялата с обединена Европа.

Борис Джонсън, премиер на Великобритания: Трябва да помним, че напускането на Европейския съюз е огромна икономическа възможност да правим неща, които са ни били отказвани с десетилетия; да се отървем от бюрокрация, да създадем работни места, да освободим възможностите за иновации, с които Великобритания е прочута.

Джонсън каза, че не иска Брекзит без сделка, но ще търси предоговаряне и особено премахване на предпазния механизъм за ирландската граница, който по думите му е антидемократичен и ще раздели обединеното кралство.

Това втвърдяване на позициите на Лондон предизвика гнева на Дъблин. Според ирландския премиер Лио Варадкар то може да постави въпроса за обединение на Ирландия.

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че е поздравил по телефона британския премиер, с когото очаква да има чудесни отношения.

Донад Тръмп, президент на САЩ: Ние вече работим по търговско споразумение. То ще бъде съществено. Ние можем да увеличим търговията с Великобритания от 3 до 4 пъти, но бяхме възпрепятствани от връзките им с Европейския съюз.

Готви се започване на преговори за двустранно търговско споразумение веднага след Брекзит, потвърдиха от Лондон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отлагат разрушаването на тютюневия склад в Пловдив
Отлагат разрушаването на тютюневия склад в Пловдив
Над 1000 станаха арестуваните на протеста в Москва
Над 1000 станаха арестуваните на протеста в Москва