Новият британски премиер Борис Джонсън предупреди Европейския съюз, че за да се постигне сделка за Брекзит е нужно да се премахне предпазната клауза за ирландската граница от споразумението, което беше договорено от неговата предшественичка Тереза Мей. Обявените от Джонсън твърди намерения за напускане на Евросъюза са приветствани от Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че той и Джонсън имат планове за бъдещо сътрудничество.

Днес Борис Джонсън посети Манчестър и обеща икономически стимули като инвестиции и безмитни зони за регионите, които подкрепиха Брекзит на референдума през 2016 г. Новият британски премиер изтъкна предимствата от раздялата с обединена Европа.

Борис Джонсън, премиер на Великобритания: Трябва да помним, че напускането на Европейския съюз е огромна икономическа възможност да правим неща, които са ни били отказвани с десетилетия; да се отървем от бюрокрация, да създадем работни места, да освободим възможностите за иновации, с които Великобритания е прочута.

Джонсън каза, че не иска Брекзит без сделка, но ще търси предоговаряне и особено премахване на предпазния механизъм за ирландската граница, който по думите му е антидемократичен и ще раздели обединеното кралство.

Това втвърдяване на позициите на Лондон предизвика гнева на Дъблин. Според ирландския премиер Лио Варадкар то може да постави въпроса за обединение на Ирландия.

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че е поздравил по телефона британския премиер, с когото очаква да има чудесни отношения.

Донад Тръмп, президент на САЩ: Ние вече работим по търговско споразумение. То ще бъде съществено. Ние можем да увеличим търговията с Великобритания от 3 до 4 пъти, но бяхме възпрепятствани от връзките им с Европейския съюз.

Готви се започване на преговори за двустранно търговско споразумение веднага след Брекзит, потвърдиха от Лондон.

Борис Джонсън: Брекзит е огромна икономическа възможност

Борис Джонсън: Брекзит е огромна икономическа възможност

Брекзит е „огромна икономическа възможност“. Това обяви новият британски премиер Борис Джонсън, цитиран от АФП. По думите му разводът между Лондон и Б...