Пореден удар срещу британския премиер Борис Джонсън и нова доза разочарование от липсата на развитие, сред европейските лидери в Брюксел. Британският парламент отхвърли предложението на Джонсън за ускорени дебати по развода с ЕС и на практика остави искането на отсрочка като единствен възможен ход за Лондон. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова лидерите на 27-те да подкрепят идеята за отлагане на излизането на Великобритания, но колко дълъг срок след 31 октомври ще бъде необходим на Острова, за да има яснота, не е известно. Очакванията са Джонсън да свика предсрочни парламентарни избори.

Познатите възгласи в Уестминстър и вече обичайната гледка на намръщения Борис Джонсън. С 329 гласа "за" и 299 "против, депутатите одобриха законопроекта за сделката за Брекзит. Предложеният стегнат график за дебати по обемистия документ обаче беше отхвърлен.

Така се изпариха надеждите на Джонсън за напускане на Евросъюза до 31 октомври. В отговор той заяви, че ще изостави сделката за Брекзит и вместо това ще поиска свикването на предсрочни избори.

Борис Джонсън, премиер на Великобритания: Няма да крия - разочарован съм, че Камарата на общините за пореден път направи така, че Великобритания да не може да напусне ЕС до края на месеца. Сега сме изправени пред нови неясноти, а в Брюксел трябва да решат как и дали да уважат молбата ни за отсрочка. Вярвам, че правителството трябва да поеме своята отговорност и ще се заемем с приготовленията на Брекзит без сделка. Докато не чуем решението на страните-членки, замразявам дебатите по развода.

Сега топката е в ръцете на европейските лидери. Председателят на ЕС Доналд Туск призова 27-те да подкрепят идеята за отсрочка. Смята се, че в Брюксел се готвят по-скоро за "гъвкаво отлагане", което да има фиксирана дата за напускането - вероятно в началото на годината, но и възможност това да стане по-рано, ако Великобритания бъде готова.

Ако Джонсън реши да свика предсрочни парламентарни избори и срещне подкрепата на Уестминстър, това би било възможно най-рано в края на ноември, тъй като законът изисква минимум 25-дневно предупреждениe преди предсрочен вот.

© БГНЕС