Прогнозните резултати се оказаха верни - Борис Джонсън и неговата партия ще управляват самостоятелно Великобритания. Най-добрият резултат от над 30 години насам - мнозинство от 78 души - Джонсън получи зелена светлина да сбъдне мечтата си да изведе Великобритания от ЕС. С новия си парламентарен комфорт, премиерът ще може за първи път да подложи на действително гласуване сделката си за Брекзит.

Новият-стар премиер се срещна с кралица Елизабет Втора, която му връчи мандат за съставяне на правителство. Джонсън ще свика парламента още в понеделник. В емоционална реч пред Даунинг Стрийт 10 той се обърна към цялата страна, която по думите му се е уморила от политика, от Брекзит и от разделение. Но не пропусна да каже, че разводът с ЕС ще се състои и датата остава непроменена - 31 януари.

Борис Джонсън, министър - председател на Великобритания: Искрено призовавам всички, от която и страна да се намират, след един продължаващ три години и половина все по-безплоден спор, призовавам всеки от вас да затвори страницата и да позволи изцелението да започне.

В Шотландия, която гласува срещу напускането на Европейския съюз, отново се заговори за организиране на референдум за независимост.

Никола Стърджън, лидер на Шотландската национална партия: Бях ясна, че референдумът е отговорност на шотландския парламент. Не става дума да искаме от Борис Джонсън или от някой друг политик от Уестминстър разрешение. Демократично право на шотландския народ е да решаваме бъдещето си.

А съдбата на лейбъриста Джереми Корбин вече е ясна - в началото на годината партията ще има нов лидер. Той, обаче, отказа да подаде оставка още днес, въпреки съкрушителната загуба, която според мнозина се дължи именно на него и липсата на управленски качества.

Джереми Корбин, лидер на Лейбъристката партия: Очевидно резултатът за Лейбъристката партия е много разочароващ. Дебатът за Брекзит беше поляризиран и далеч от нормалния политически дебат. Това допринесе за резултата на Лейбъристката партия. Няма да ръководя партията на следващи парламентарни избори.

Няма да ръководя партията на следващи парламентарни избори. Великобритания има своето ново консервативно правителство и по всичко изглежда след малко повече от месец ще напусне ЕС. Едва след това ще стане ясно какъв премиер всъщност иска да бъде Борис Джонсън, който до този момент беше посветен изцяло на темата Брекзит, но така и не излезе с цялостна управленска визия.

Доминик Уолш, политически анализатор, Open Europe: Беше изненадващо колко шеметна е победата на Борис Джонсън. Проучванията му даваха преднина, но не и толкова голяма. Никой не очакваше да има такова пренареждане на политическата карта, каквото видяхме. Едно от най-големите преимущества на Джонсън беше, че успя да обедини тези, които искат да напуснат ЕС, особено след като Найджъл Фараж обяви, че няма да издига свои кандидати по места, тези общини бяха спечелени от консерваторите. Освен това Джереми Корбин не се радваше на широка подкрепа и мнозина се отказаха да гласуват за лейбъристите. Дори тези, които не биха гласували за Джонсън, предпочетоха да го подкрепят, за да не позволят Корбин да дойде на власт.Не мисля, че дори след излизането на Великобритания, в Европа ще последва ефектът на доминото. През последните 3 години дори видяхме как евроскептици започнаха да се отказват от идеята за напускане. Интересна ще бъде ситуацията със шотландската независимост.

Вижте повече във видеото.