НОВИНИ

Борис Джонсън призова опозицията да подкрепи извънредни избори

Британският премиер Борис Джонсън заяви тази вечер пред парламента, че Върховният съд на страната неправилно се е произнасъл по политически въпрос в момент на голяма национална полемика. Така той коментира обявяването за незаконно на решението му да разпусне парламента. Борис Джонсън беше принуден да съкрати посещението си в централата на ООН в Ню Йорк и да се изправи пред Камарата на общините след правното си поражение и призивите за оставка. Още за политическата криза на Острова от кореспондента на БНР Веселин Паунов.

bnt avatar logo
от Веселин Паунов - кор. на БНР
22:37, 25.09.2019
Чете се за: 00:58 мин.
По света

В непримиримо настроение Борис Джонсън излезе пред депутатите в Камарата на общините, за да отстоява тезата си, че решението на Върховния съд е било погрешно, защото се е произнесъл по политически въпрос по време на голямо национално противостоене. И че сега е времето Брекзит да бъде постигнат.

Борис Джонсън - премиер на Великобритания: Хората в нашата страна ясно виждат какво става. Те знаят, че парламентът не иска да спаси обещанието си да уважи решението от референдума. Хората знаят, че този парламент ще продължи да отлага и да саботира преговорите защото не желае споразумение.

Борис Джонсън продължи с обвиненията към опозицията, че се страхува от избори и се опита да провокира лидера на лейбъристите Джеръми Корбин да подкрепи предлаганите от него извънредни избори, за да се даде право на народа да се произнесе, вместо блокиралия парламент. Или дори да поискат вот на недоверие в него.

Джеръми Корбин обаче отговори, че със дръзкото си изказване Джонсън отново е демонстрирал, че смята, че стои над закона. Той посочи, че опозицията е напълно готова за избори, но не когато ги желае Джонсън, защото по този начин иска да избегне унижението да иска отлагане на Брекзит, както го задължава закона за да бъде избегнат Брекзит без сделка.

Първо отлагане на Брекзит, после избори, каза Корбин.

Корбин и останалите лидери на опозиционни партии заявиха, че Борис Джонсън е негоден да управлява и поискаха оставката му. Лидерът на либералдемократите Джо Суинсън заяви, че дори 5-годишният ѝ син знае, че трябва да се извини, когато направи нещо нередно, визирайки отказа на премиера да се извини на кралицата и нацията, че ги е подвел с мотивите за разпускане на парламента.

Ако Борис Джонсън не успее да договори сделка с Европейския съюз до 19 октомври, която да бъде одобрена от парламента, той по закон трябва да поиска отлагане на планирания за 31 октомври Брекзит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев е настоял за отпадане на визите за българи пред Доналд Тръмп
Румен Радев е настоял за отпадане на визите за българи пред Доналд Тръмп
Израелският президент възложи на Нетаняху да сформира правителство
Израелският президент възложи на Нетаняху да сформира правителство