НОВИНИ

Борисов: Ако Тръмп бъде преизбран, може да очакваме падане на визите за САЩ

Ако американският президент Доналд Тръмп бъде преизбран, може да очакваме падане на визите за САЩ. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Мюнхен в рамките на участието си на 56-та конференция по сигурността. Той отново акцентира върху важността на европерспективата на страните от Западните Балкани - темата беше един от акцентите на форума.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:21, 15.02.2020
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Видимо недоволен от тона на дискусията по темата Западни Балкани Бойко Борисов изрази надежда, че колегите му са разбрали неговото послание.

Бойко Борисов, министър-председател: Имаме рядък шанс, цяла Европа иска да даде перспектива на Република Северна Македония и на Албания и въобще на Западните Балкани. Но все повече усещането е, че колегите там не разбират колко е важен моментът и че всяко вътрешнополитическо събитие няма никакво значение за тези държави, ако се пропусне този момент.

Борисов е изразил тази своя позиция пред новоизбрания премиер на Косово, а и вчера пред сръбски президент. След двустранни срещи с държавни лидери, премиерът подчерта, че България стои стабилно в региона и е търсена страна за инвестиции. Наблегна и на бързото развитите на осите Изток-Запад и Север-Юг, както и на важността на строящите се газопроводи, магистрали и жп линии.

Бойко Борисов: Това трябва да е бъдещето, по което да работим.

Според Борисов е крайно по тези теми да се излезе от пожелателната страна и от помпозните срещи.

Бойко Борисов: Веднага бих предложил. България е готова да инвестира, да вложи веднага пари в трети мост на Дунав.

В рамките на форума пред държавния секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър пък вицепремиерът Екатерина Захариева е подчертала, че включването на България в програмата за безвизови пътувания на САЩ ще засили търговско икономическото сътрудничество, привличането на инвестиции и контактите между гражданите на двете държави. По думите ѝ визовият режим за САЩ не съответства на отличните отношения между двете страни,

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Моето послание към тях беше напълно ясно - българските граждани трябва да престанат да бъдат дискриминирани.
Бойко Борисов: президентът Тръмп пое ангажимент. Да видим как ще се развият изборите в САЩ. Ако той бъде преизбран, със сигурност процесът със свалянето на визите ще го довършим докрай. Просто пое мъжка дума. Неслучайно в момента изпраща хора на най-високите си позиции в тази сфера, за да се убедят, че както, например с Канада, вече втора година нямаме никакъв проблем с визите.

На официална церемония Захариева и Борисов наградиха председателя и основател на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер с почетен знак "Златна лаврова клонка" за съществения му принос в развитието на българо-германското сътрудничество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Различия между Европа и САЩ на конференцията по сигурността в Мюнхен
Различия между Европа и САЩ на конференцията по сигурността в Мюнхен
Обвиненият за банков обир Константин Чапкънов остава в ареста
Обвиненият за банков обир Константин Чапкънов остава в ареста