НОВИНИ

Борисов би предпочел правителство на малцинството, ако ГЕРБ е първа на изборите

ГЕРБ и БСП с визия за политиката и конфигурациите на правителството след предсрочните избори. Премиерът в оставка потвърди невъзможността за коалиция с левицата и заяви, че във всички случаи е по-добре, който спечели да направи правителство на малцинството, отколкото широка и размита коалиция. Думите на Борисов бяха казани на годишната среща на правителството с бизнеса. На този форум президентът Росен Плевнелиев произнесе една от последните речи в мандата си. Той определи България като остров на стабилност и призова политиците да не се затварят в националните измерения на кризите, за да не пропусне страната ни новата вълна на интеграция в евросъюза.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:06, 17.01.2017
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

Премиерът в оставка Бойко Борисов за пореден път определи подадената от него оставка като морален политически акт и припомни, че така били постъпили колегите му Камерън и Ренци. Лидерът на ГЕРБ беше категоричен, че би предпочел правителство на малцинството, ако партията му е първа на изборите, отколкото широка и размита коалиция.

Бойко Борисов - министър-председател в оставка: Как ще направим с БСП коалиция, ще махнем плоския данък и ще отидем на прогресивен, абсурд!

Коалициите с по-малките партии пък определи като изключително трудна работа и серия от компромиси, които винаги се трупали на гърба на голямата партия.

Борисов заяви още, че не вярва БСП да не помага на новоизбрания президент Румен Радев за съставянето на служебен кабинет. Притеснен бил обаче, че лидерът на левицата Корнелия Нинова твърди обратното в момент, когато генерал Радев щял да получи цялата политическа власт в държавата.

Бойко Борисов - министър-председател в оставка: И неговата партия, която казва, че е победила на изборите не му и помага да създаде правителство. Как ще го създаде? Във всички сфери на обществено-политическия живот по един приятел да има, трябва да го намери и да го направи министър по тая логика. Как БСП ще откаже да участва да му помогне и ще го остави сам? Свръх човек да си - няма как да познаваш всички.

Бойко Борисов отговори днес и на нападките на организатора на форума Иво Прокопиев, че повдигнатите от прокуратурата обвинения срещу Прокопиев били коледна картичка от Борисов и Пеевски. Премиерът в оставка заяви, че картички не бил изпращал на никого, а само СМС до Прокопиев с пожелания за успешна нова година.


В изказването си пред бизнеса президентът Росен Плевнелеиев посочи като най-голям риск пред страната ни опасността да пропусне новата вълна на интеграция в ЕС, а на власт да дойдат политици, които да вдигат лозунги в защита на българските производители срещу лошите ЕРП-та и чуждите хранителни вериги. И с очаквания, по думите му, възход на националисти и популисти, България да се самоизолира под мотото вижте колко е несигурно в ЕС - ние ли ще го оправим.

Росен Плевнелиев - президент на Република България: Дайте да не се караме и с Меркел, и с Путин, и с Тръмп. Дай да си живуркаме в ъгъла на историята и на Балканите и да си гледаме националното, българското. Който постави под въпрос европейската перспектива, намали скоростта и степента на интеграция на България с ЕС и с демократичния свят, който е пасивен, когато Европа се променя, ще предаде националния интерес да бъдем равни на другите европейски народи.

Президентът отчете, че икономиката на страната ни е в подем и с очаквания икономически ръст от 3,6% за 2016-та се подреждаме на второ място в ЕС.

Амбицията на БНБ е след една година банковата система на страната да е готова за влизане в еврозоната. Това пък съобщи управителят на централната банка Димитър Радев. Финансовият министър в оставка Владислав Горанов допълни, че към настоящия момент България е извървяла около 20% от пътя си към валутния съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП се обяви за оставане на плоския данък за всички с доходи до 10 000 лв.
БСП се обяви за оставане на плоския данък за всички с доходи до 10 000 лв.
Криза за медицински сестри
Криза за медицински сестри