НОВИНИ

България и Хърватия могат да играят активна роля за стабилността на Балканите

България ще продължава активно да работи за европейската перспектива на Западните Балкани и гарантирането на стабилността в региона, заяви премиерът Бойко Борисов по време на среща със заместник министър-председателя и министър на външните работи и европейските въпроси на Република Хърватия Давор Иво Щир, който е на официално посещение у нас, съобщава БГНЕС.

българия хърватия играят активна роля стабилността балканите
bnt avatar logo
от БНТ
13:11, 30.05.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

„За страните от Западните Балкани няма друга алтернатива освен тяхната европейска и евроатлантическа интеграция“, посочи премиерът Борисов и подчерта, че по тази тема страната ни винаги е заявявала последователна позиция. Той изтъкна също, че България и Хърватия, които са и географски, и исторически свързани със страните от региона, много по-добре разбират проблемите и процесите на Балканите и могат да играят водеща роля в ЕС за постигането на мир и стабилност в тази част на континента.

Като инструмент в тази посока беше посочен и Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа, който се председателстваше от България през миналата година, а в момента – от Хърватия. Изразено беше очакване за задълбочени разговори между страните-участнички в ПСЮИЕ на предстоящата в края на юни среща на върха, чийто домакин ще е Дубровник.

Борисов и Щир обсъдиха и сътрудничеството между двете страни в Европейския съюз. Те се обединиха около необходимостта от провеждането на обща европейска енергийна политика и подчертаха заинтересоваността на България и Хърватия от идеята за обща европейска отбранителна политика.

Министър-председателят изтъкна, че политическият диалог между България и Хърватия в последните години е изключително активен и изрази задоволство, че между двете страни няма нерешени въпроси. Като перспективна сфера на двустранно сътрудничество беше посочено развитието на инфраструктурата. Вицепремиерът Давор Иво Щир изрази специална благодарност на България за споделения опит в усвояването на средствата от еврофондовете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Македонският парламент гласува ново правителство
Македонският парламент гласува ново правителство
Почти 4 милиарда евро стокооборот между България и Румъния за 2016 година
Почти 4 милиарда евро стокооборот между България и Румъния за 2016 година