НОВИНИ

Борисов: България няма да изтегля контингента си от Кабул

В следствие на постигнатите споразумения за Афганистан, България няма да изтегля контингента си от Кабул - заяви министър - председателят Бойко Борисов. Той се срещна с еврокомисаря по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини в Брюксел. Двамата са обсъдили мигрантската криза и прилагането на споразумението между ЕС и Турция. Българският премиер е в Брюксел заради донорската конференция за Афганистан.

bnt avatar logo
от БНТ
19:17, 05.10.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Пред журналисти в Брюксел премиерът припомни , че преди дни е предупредил , че ако не се реши въпросът с афганистанските мигранти ще внесе в парламента решение за изтегляне на българския контингент в Афганистан.

Бойко Борисов, министър-председател
Нямаше смисъл да държим контингент в Афганистан , ако няма споразумение за реадмисия. Защото нашите центрове и въобще в България хората най - много се дразнят от тяхното поведение.Те са между 20 и 30 години - младежи само. Гледат лошо , държат се не така както би трябвало да се държат в една чужда държава.В центровете са непрекъснато побоища и създават проблеми.

Бойко Борисов се надява споразумението с Афганистан за реадмисия да се ратифицира много бързо и да заработи.Ако това споразумение сработи - подчерта премиерът - могат да се постигнат подобни договорености и с други рискови държави.

;

Борисов коментира и стартиращата утре у нас Европейска гранична служба.

Бойко Борисов, министър-председател
Фактът, че Европейската гранична полиция стартира от България и живот и здраве утре ще бъдем там, плюс финансовата помощ, която се дава ясно и г-н Юнкер и останалите казаха в писмото си за техника , за оборудване, което е изключително важно за външната граница да се пази така , че да няма нелегални емигранти.Ние положихме много усилия , те се оцениха и именно за това стартът е точно от България.

Министър-председателят заяви още, че с една обща европейска гранична полиция ще има много по - добри резултати и контрол на външните граници на ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благотворителна кампания “За най-уязвимите”
Благотворителна кампания “За най-уязвимите”
ЕС ще връща мигранти на Афганистан
ЕС ще връща мигранти на Афганистан