НОВИНИ

Борисов: България предлага едни от най-добрите условия за бизнес в Европа

България предлага едни от най-добрите условия в Европа за правене на бизнес. Това заяви премиерът Бойко Борисов на бизнес закуска, организирана от Американската търговска камара. Констатирано беше, че добрият икономически климат води и до и ръст на американските инвестиции у нас, които отреждат шесто място на САЩ по този показател.

Николай Минков
от Николай Минков
17:28, 18.09.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Добрият инвестиционен климат се дължи на строгата фискална дисциплина, заяви премиерът пред организаторите на срещата.

Бойко Борисов, министър-председател: Огромен фискален резерв държим. Защо? Защото той гарантира стабилния курс на лева. 10% плосък данък, 20% ДДС. Едни от най-добрите условия за правене на бизнес в Европа.

Премиерът акцентира и върху значителното намаляване на външния дълг, който в момента е 24%. Борисов отбеляза и трайния ръст на БВП и диверсификацията на инвестициите.

Възможността правителството да повиши бюджетните заплати с 10% от 1-ви януари, премиерът обясни с успешната борба срещу контрабандата

Бойко Борисов, министър-председател: Когато нашето правителство дойде на власт да управлява, корупцията в контрабандата беше 34%. Сега мисля, че в момента, след като ударихме и такова голямо количество нелегални фабрики ще спадне под 5%.

От своя страна посланикът на САЩ отбеляза все по-големия интерес на американски компании към България.

Ерик Рубин, посланик на САЩ в България: Много по-важното, е че тези инвестиции подпомагат развитието на динамични сектори в българската икономиката като производството, енергетиката, модерното селско стопанство, стимулират икономическия ръст и благосъстоянието в регионите, където работят.

От 1990 до 2016 г. американските инвестиции у нас възлизат на 4,5 млрд. лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Създават инвестиционен фонд за регионални проекти към инициативата Три морета
Създават инвестиционен фонд за регионални проекти към инициативата "Три морета"
5.7% ще е увеличението на пенсиите от юли 2019 г.
5.7% ще е увеличението на пенсиите от юли 2019 г.