НОВИНИ

Борисов: България спира и връща в Турция всеки ден между 200 и 300 мигранти

Всеки ден на българската граница са спирани и връщани в Турция между 200 и 300 мигранти, каза днес във Варна премиерът Бойко Борисов пред участниците в 9-ия летен университет на младежката организация на ГЕРБ. По думите му най-големият проблем за страната ни са афганистанците. Това са само млади мъже между 16 и 28 години, без образование, без трудови навици, много агресивни, обясни Борисов и уточни, че точно мигрантите от тази страна създават най-сериозни проблеми в бежанските центрове у нас.

bnt avatar logo
от БТА
14:46, 03.09.2016
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
борисов българия спира връща турция всеки ден 200 300 мигранти

Разговорите по споразумението между ЕС и Турция трябва задължително да продължат, каза премиерът. Според него то е изцяло в полза за нашата страна и е в защита на националния ни интерес. Дипломацията изисква и двете страни по едно споразумение да са доволни, така че трябва да се постигне разбирателство, да се намери изход от кризата, като голямата цел е мигрантите да стоят далеч от границите ни, посочи премиерът. Борисов каза още, че трябва да се намери общоевропейско решение, като не бива да се допуска България да се превърне в място, от където да тръгва релокацията на тези хора.

За опита за преврат в Турция Борисов посочи, че трябва да се види внимателно какви са вижданията на живеещия в САЩ Фетхуллах Гюлен. Премиерът припомни, че според Гюлен най-спокойно на Балканите се е живеело по времето на Османската империя. Само че ние искаме в рамките на ЕС и вижданията ни много се разминават, каза Борисов. Той допълни, че след опита за преврат много турски фирми искат да дойдат да инвестират у нас, но в дългосрочен план това също носи рискове. По думите му опасността е особено за смесените райони, защото който дава заплатата, може да определя и политиката.

По проблемите около АЕЦ "Белене" премиерът посочи, че най-важният въпрос е кога страната ни ще плати на Русия 557 милиона евро за двата реактора. Според него това трябва да стане веднага, защото в настоящата ситуация страната ни не може да продължи в нито една посока. Вариант да не платим тези средства няма, каза Борисов и припомни, че ежедневно върху сумата се начисляват лихви от 167 хиляди евро.

Премиерът допълни, че очаква в понеделник, когато край Варна започва инвеститорска кръгла маса за газовия хъб "Балкан", представителят на ЕК да каже ясно дали хъбът ще може да приема и руски газ. Според Борисов това ще покаже на Русия, че страната ни е извървяла най-правилния път, има решение на ЕК и може да се водят официално преговори.

За предстоящите президентски избори Борисов отново посочи, че ако ГЕРБ загуби, ще се отиде към предсрочни парламентарни избори. По думите му това трябва да стане не напролет, а веднага, незабавно, защото така е правилно и морално. В случай че ГЕРБ спечели, мандатът ще бъде потвърден и останалите партии няма да имат право да говорят лековато за предсрочен парламентарен вот, допълни премиерът.

"Смятайте колко трябва да е изпаднала една партия, за да търси кандидат за президент извън редиците си. Да нямат един човек, който да изкарат, а да се крият зад инициативни комитети", каза още Борисов и риторично попита кой стои зад този кандидат и кой носи политическата отговорност. Той допълни, че действията чрез инициативни комитети са удобни, за да се каже след това, че партията не е претърпяла загуба на изборите. Изборите са състезание на политически партии, които затова получават субсидии и централи, дадени им от държавата, припомни Борисов.

Той посочи, че кандидат-президентската двойка на ГЕРБ ще бъде от хора, които са започнали, развили са се и имат успешна кариера в рамките на политическата партия. Ние сме се подготвили - щабове, кампания, на втори октомври ще обявим кандидатите си, каза Борисов. По думите му всъщност въпросът е кампанията да се води толерантно, всеки да заяви своята политика, да няма личностни нападки и обиди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барбра Стрейзанд оглави британската класация за албуми
Барбра Стрейзанд оглави британската класация за албуми
В дома на певеца Крис Браун не са намерени наркотици и оръжие след ареста му
В дома на певеца Крис Браун не са намерени наркотици и оръжие след ареста му