НОВИНИ

Борисов: До една година България би могла да кандидатства за Еврозоната

До една година България би могла да кандидатства за Еврозоната. Това заяви премиерът Бойко Борисов на форум в София, организиран от председателя на ПЕС Сергей Станишев и от евродепутата от ЕНП Ева Мaйдел. Финансовият министър Владислав Горанов коментира, че България изпълнява всички критерии, но самото членство в еврозоната не е панацея. Не бива да се създават ирационални очаквания, както в негативен, така и в позитивен план, каза още Горанов.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
15:20, 26.04.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

До месец ще е готова Пътната карта със сроковете и критериите за членството ни в еврозоната, каза на форума премиерът Бойко Борисов.

Бойко Борисов - министър-председател: Знаете, спорът какъв е между нас и тях - дали първо да влезем в чакалнята или обратното - през паричния съюз и тогава там. Тези преговори са по-тихи, знаете, не обичат банкерите много да се шуми, но председателят на нашата централна банка и финансовият министър доста често са и при г-н Драги в Европейската централна банка, и съм оптимист, че в рамките на една година може да се поздравим с успех. В рамките на няколко месеца няма да стане.
;

Финансовият министър Владислав Горанов коментира, че е мит, че при прехода от лев към евро цените силно ще скочат. За пример даде деноминацията от 97-а у нас, когато бяха премахнати три нули от парите.

Владислав Горанов - министър на финансите: Тогава не видяхме от подобно закръгляване да има такъв ценови шок, така че това е първият мит, който трябва да отпадне от съзнанието на българските граждани. Вторият сериозен мит това е опитът на някои основно патриотични формации да твърдят, че България ще загуби от своя суверенитет. По-скоро влизането в еврозоната ще увеличи възможностите на българската държава и на БНБ да участват по-активно в паричната политика.

Ползата от участие във вземането на решения в паричната политика подчертаха и организаторите на форума - Сергей Станишев и Ева Майдел.

Сергей Станишев - председател на Партията на европейските социалисти: За ефектите ще обобщя с две думи: прозрачност на българските финансови институции, засилване на българската икономика и позициониране в "А" отбора на Европейския съюз.
Ева Майдел - евродепутат от ГЕРБ, ЕНП: Еврозоната от години практически е реалното изражение и най-ценният елемент на европейската интеграция.

Председателят на БСП Корнелия Нинова каза по време на форума, че е необходим национален план за влизане в еврозоната, а бившият икономически министър и заместник на Нинова Драгомир Стойнев отбеляза:

Драгомир Стойнев - зам.-председател на ПГ "БСП за България": Хубаво е, че и двете основни политически сили, както в Европейския парламент, така и в българския парламент сме тук рамо до рамо, защото в крайна сметка това е политика, която ще донесе конкретен резултат за следващото поколение.

Премиерът Борисов също акцентира на излизане от форума върху съгласието по важни теми с колегите си от БСП и ДПС, дошли на днешната дискусия. Така Борисов отговори на думите на президента Румен Радев, че властта насажда убеждението, че няма консенсус за европейската ни принадлежност. Според Борисов с БСП и ДПС са демонстрирали именно такъв консенсус.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха контрабандна валута за над 200 000 лв. на ГКПП Капитан Андреево
Задържаха контрабандна валута за над 200 000 лв. на ГКПП "Капитан Андреево"
Принц Хари е поканил брат си принц Уилям да му кумува на сватбата
Принц Хари е поканил брат си принц Уилям да му кумува на сватбата