Министър-председателят Бойко Борисов се среща днес с президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом. Двамата ще обсъдят двустранните отношения в сферата на сигурността, енергетиката и търговията. Това е първото посещение на премиера по покана на президента Тръмп.

Борисов вече е провеждал среща с американски президент в Овалния кабинет. През 2012 година той беше там по покана на Барак Обама.

© Александър Марков

През 2012 година българският премиер беше първият европейски лидер, който посети американския президент Барак Обама след преизбирането му на поста. Експерти тогава определиха този факт като изключително важно доказателство за нивото на отношенията между България и Съединените щати. Срещата им продължи 30 минути над предвиденото от протокола време.

Барак Обама нарече България силен и изключителен партньор на САЩ във всички сфери, а Борисов определи като невероятно ефективен световен лидер. По време на срещата Обама не отправи нито една забележка към страната ни, само похвали.

Вижте повече за срещата Борисов - Обама през 2012 г. във видеото


Още пред Барак Обама Борисов не пропусна възможността да постави на дневен ред темата за визите за САЩ и да поиска облекчение на режима за българите. Тази тема ще бъде сред важните и сега – при второто посещение на Борисов в Белия дом.

Очаква се българският премиер и президентът на САЩ Доналд Тръмп да обсъдят стратегическото партньорство между двете страни, начините за засилване на общите интереси в областта на сигурността и стабилността в Черноморския регион, както и енергийната диверсификация на България.

Сделката за новите изтребители Ф-16, доставки на американски втечнен газ и ползите от реализирането на проектите за газовия хъб Балкан, Балкански поток и интерконекора с Гърция се очаква да бъдат сред другите теми, по които да говорят Бойко Борисов и Доналд Тръмп.

Още за предстоящата среща Борисов-Тръмп вижте тук:

Премиерът Бойко Борисов се среща днес с президента на САЩ Доналд Тръмп

Премиерът Бойко Борисов се среща днес с президента на САЩ Доналд Тръмп

Министър-председателят Бойко Борисов се среща днес с президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом. Двамата ще обсъдят двустранните отношения в сферата н...