Проблемът с ранното пенсиониране на миньори, които са работили във вече закрити мини, ще бъде решен. Това стана ясно след среща на омбудсмана Мая Манолова и миньори при премиера Бойко Борисов, на която присъстваха и финансовия министър и управителя на НОИ.

© БТА

Става дума за 169 миньори, които заради законодателни промени не можеха да се пенсионират, ако рудникът е ликвидиран и трябваше да търсят нов рудник. Остава нерешен обаче проблемът с миньори, които са в мини пред закриване през тази и следващата година. Затова омбудсманът Мая Манолова е подготвила законодателни промени, които ще внесе в парламента.


Мая Манолова - омбудсман на Република България: Бойко Борисов изслуша миньорите и се взе общо решение за всички заварени случаи, с указания на НОИ, проблемът на тези хора от закритите през миналата година рудници да бъде решен.
Таско Влахов - миньор: Днес постигнахме някакво споразумение, за което благодаря на министрите, на министър-председателя, на омбудсмана на Република България. Благодаря ви!