Правата на българите в Обединеното кралство и на британците у нас да бъдат пожизнено гарантирани - това е позицията, от която България няма да отстъпи. Тя бе гарантирана и от главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние, след като този ангажимент бе поет миналата седмица от британския премиер Тереза Мей. Това стана ясно след срещата между Барние и българския премиер Бойко Борисов. След разговори и с външния министър Екатерина Захариева, депутати и синдикати Барние заяви, че страната ни е напълно готова за европредседателството.

Както винаги умерен оптимист по темата, и днес премиерът Бойко Борисов предупреди, че Брекзит ще бъде труден процес и посочи, че социалният, финансовият и икономическият залог е много голям и за Европа, и за Великобритания. Ако не се проведе с правилни стъпки, ще имаме милиарди щети и човешки съдби, поставени на кръстопът, категоричен беше Борисов.

Мишел Барние посочи, че шестте месеца българско председателство ще са ключови в процеса на разделянето на кралството с Европа, а постигнатите в Брюксел споразумения между Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер за правата на гражданите ни след Брекзит трябва да се превърнат в договор през октомври догодина.

Мишел Барние, главен преговарящ на ЕС за Брекзит: Съвместно с британците постигнахме споразумение, което ще се превърне в договор, за да се гарантират правата за пребиваване на българските граждани и на останалите членки на ЕС - право да ползват социални услуги, право за събиране на семействата. Това са права, които ще бъдат гарантирани пожизнено. Става дума за гражданите, които в момента живеят в кралството и за британците, които пребивават постоянно в България.
Бойко Борисов, министър-председател: За след този период когато настъпи вече развода ще договаряме следващи условия, които сега не бихме могли да водим по простата причина, че не знаем параметрите на самия Брекзит.

Другата червена линия, от която не трябва да се мърда, е и спазването на правилата на общия пазар, направен във Великобритания преди 40 г. посочи още Борисов. Баланс по думите му трябва да бъде намерен и във военното сътрудничество и сферата на сигурността.

Бойко Борисов, министър-председател: Спецслужбите ни трябва да работят в пълна координация по отношение на тероризъм, миграция и пране на пари.

В рамките на председателството наред с Брекзит важна тема ще бъде и бюджетът на ЕС, в който ще липсват по 10 млрд. евро годишно след излизането на Великобритания. Борисов и Барние определиха това като истинско предизвикателство пред европейците.

Бойко Борисов, министър-председател: Ще завърша с оптимизъм - надявам се Великобритания да се върне в ЕС!