НОВИНИ

Борисов и Домбровскис пред БНТ: България може да влезе в чакалнята през юли

Кандидатурата на България за влизане в чакалнята на еврозоната ще бъде разгледана през юли заедно с тази на Хърватия. Това стана ясно след среща в Брюксел между българския премиер Бойко Борисов и зам.-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис. Еврокомисарят потвърди, че най-вероятно сегашният обменен курс, при който левът е фиксиран към еврото, ще остане и след влизането ни в еврозоната.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:06, 21.02.2020
Чете се за: 01:56 мин.
По света

Юли е новият април, тогава държавите от еврозоната ще трябва да решат дали България и Хърватия могат да влязат в т. наречената чакалня. Преди това обаче трябва да бъде представен и докладът, който се подготвя от Европейската комисия и Европейската централна банка. Другият важен акцент е уверението, което Валдис Домбровскис даде, че курсът лев-евро няма да бъде променен, когато България стане член на еврозоната, че не би трябвало да има основание за промяна на курса.

Премиерът Борисов нарече "превъзходна" оценката за България, която е получил от зам.-председателя на Еврокомисията Валдис Домбровскис. Двамата се срещнаха само дни, след като Борисов заяви, че правителството ще намали темпото към чакалнята на еврозоната заради липсата на абсолютен консенсус в обществото.

Бойко Борисов - министър-председател: Трайният растеж на БВП години наред - тази финансова стабилност и дисциплина, се оценяват високо от ЕК и от вицепрезидента. Що се касае за това, което преди няколко дни казах - че по-полека трябва да вървим към чакалнята на Еврозоната, това беше в резултат на многото интервюта, на Стив Ханке, на кой ли не с негативни примери, които бяха дадени и мисля, че колегите напълно ме разбират.


Преди началото на втория ден от разговорите за многогодишната финансова рамка Борисов коментира, че не е оптимист за постигане на компромис между държавите членки.

Европейските лидери се събраха едва сега всички заедно в една зала, за да подновят дебатите си. До сега през целия ден и през цялата нощ разговорите се водиха в различни формати между 2, 3, 4 и повече държави, но никога всички заедно. Едва сега започва същинското заседание. Преди половин час беше представено ново предложение на Еврокомисията, което се опитва да вземе под внимание всички изисквания от държавите - държавите, които не искат да плащат по-високи вноски и такива като България, които не искат да загубят кохезионните и земеделските си фондове.

Предстои да видим дали срещата на върха ще завърши с решение и дали въобще ще завърши днес.

Домбровскис заяви през БНТ, че според Еврокомисията, България продължава да изпълнява поетите ангажименти. Той смята, че е малко вероятно обменният курс лев-евро да бъде промен след приемането ни в чакалнята.

Валдис Домбровскис,зам.-председател на Европейската комисия: Обсъдихме хода на изпълнението на ангажиментите, за да гарантираме успешно решение за влизане в ERM II. Що се отнася до поетите ангажименти, които се наблюдават от Европейската комисия, те вървят по график. Дискутирахме и състоянието на банковата рекапитализация - нещо, което все още трябва да бъде изпълнено. И, разбира се, говорихме за спекулациите от последните дни по отношение на обменния курс. Много малко вероятно е да има обменен курс, различен от настоящия, при който левът е вързан към еврото. Няма такива прецеденти и няма икономическа логика да бъде поискан различен обменен курс. Има висока степен на сигурност, че курсът лев-евро ще бъде същият като сегашният."

Домбовскис сподели част от изводите и препоръките, които Европейската комисия ще отправи следващата седмица към България, когато ще бъдат представени икономическите анализи за всички държави членки.

Валдис Домбровскис, зам.-председател на Европейската комисия: Не искам предварително да говоря, но ние в общи линии виждаме, че България се представя добре във фискалната си политика и по отношение на бюджетната дисциплина и има втория най-нисък дълг спрямо БВП в ЕС. Макроикономическите дисбаланси са били взети под внимание. Областта, върху която искаме да се концентрираме, е намаляване на неравенството в доходите.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Песента и клипът за Евровизия са готови
Песента и клипът за "Евровизия" са готови
Образуват досъдебно производство по случая с месото с неясен произход от Плевен
Образуват досъдебно производство по случая с месото с неясен произход от Плевен