НОВИНИ

Борисов и Ердоган разговаряха преди официалната среща ЕС-Турция

В 19 ч. във Варна започва срещата ЕС-Турция, която е съпроводена с надеждата да разреши важни теми за региона и целия Европейски съюз. Очакванията на участниците в разговорите са за трудно постигане на споразумения и разговор по конфликтни теми.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:08, 26.03.2018 (обновена)
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Домакин на срещата е премиерът Бойко Борисов, който е един от нейните инициатори. От Анкара този следобед пристигна турският президент Реджеп Ердоган. Във Варна вече е председателят на Европейския съвет Доналд Туск. По-късно тази вечер се очаква председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

И двете страни влизат в тези разговори с различни очаквания. ЕС с настояването Турция да спазва всички международни договорености и споразумението за мигрантите от 2016 г. Турция ще поиска либерализация на визовия режим, актуализация на митническото споразумение, пълното изплащане на 3 млрд.евро за бежанците и още един транш в същия размер.

;

Преди да отпътува за Варна, турският президент заяви, че членството в Европейския съюз остава стратегическа цел за Турция. По думите му той очаква отпадане на препятствията пред преговорите.

Първата среща на турския президент във Варна беше с премиера Борисов. По-късно министър-председателят разговаря на четири очи с Донад Туск, от когото е получил признанието, че ЕС високо цени усилията на България за подобряване на отношенията ЕС - Турция.

Лиляна Павлова - министър на българското председателство на съвета на ЕС: "България като външна граница, на челна позиция в ситуацията с Турция, за нас е изключително важно този диалог - добрият диалог, добросъседските отношения, които има между България и Турция, да бъде пренесен по един много добър начин в отношенията ЕС-Турция, които се задълбочиха и станаха доста сложни. Диалог, който видимо беше затруднен. Надявам се, че днес по някакъв начин поставаме условията, създаваме една рамка за това този диалог да бъде възстановен, да бъде нормализиран, защото това е важно и за България и за Европа.

Очаква се Жан-Клод Юнкер, Доналд Туск, Бойко Борисов и Реджеп Ердоган да говорят пред медиите след 21 ч. БНТ ще излъчва пряко.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести срещу пристигането на турския президент Ердоган у нас
Протести срещу пристигането на турския президент Ердоган у нас
Подготовката на европрокуратурата ще струва близо 5 милиона евро
Подготовката на европрокуратурата ще струва близо 5 милиона евро