НОВИНИ

Борисов и Медведев обсъдиха партньорството между България и Русия

Премиерът Бойко Борисов и руският му колега Дмитрий Медведев обсъдиха днес засилването на партньорството между България и Русия в сферата на енергетиката и туризма. Двамата разговаряха в Брюксел в рамките на 12-ата среща на върха Азия - Европа (АСЕМ), на която тази година домакин е Европейският съюз. Вижте прякото включване на Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:25, 19.10.2018
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Борисов успя да разгoваря с кiтайския и японския премиер. Според министър-председателя ни руските туристи се връщат в България. Той се надява това да бъде и по време на предстоящия зимен сезон.

Бойко Борисов, премиер: В сферата на енергетиката обменихме мисли, нашият газов хъб Балкан, европейския газов хъб Балкан, където да можем да привлечем и от терминала в Гърция, и от Черно море. Трети сондаж започва - Тотал в Хан Аспарух, първият е много добър, вторият не толкова, сега третия го правят, дай боже, да е добър, така че ще имаме възможност от много посоки в газовия хъб да постъпва газ. Просто една нормална работна среща.

Европейските и азиатски лидери обсъдиха и теми от различни области като свързаността, търговията, транспорта, борбата с климатичните промени. на фона на все по-трудните отношения с Америка, ЕС търси партньорства в Азия.

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: Търговският стокообмен между Европа и Азия възлиза на 1500 милиарда евро. Нашата цел е да развием пълна свързаност - не само транспортните мрежи, но и цифровите и енергийните мрежи.
Себастиан Курц, канцлер на Австрия: Азия скоро ще е регионът с най-големи енергийни нужди. Важно е да се обединят срещу климатичните промени и да спазват споразуменията. И второ - нужна им е честна свободна търговия с полза за всички.
Федерика Могерини, върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността: Днес подписваме споразумение за свободна търговия и инвестиции със Сингапур, само преди няколко месеца подписахме важно споразумение с Япония, в подготовка са и други, това е нова вълна от споразумения за търговия и партньорство на ЕС.

Бойко Борисов каза, че срещи като неговите в Брюксел с европейски и световни лидери и като тази на президента във Великобритания с кралицата само помагат на това реномето на България в световен мащаб да се подобрява.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Шофьорът на автобуса, който блъсна майка с количка в Пловдив, остава в ареста
​Шофьорът на автобуса, който блъсна майка с количка в Пловдив, остава в ареста
Агресия срещу полицаи в ромската махала в Сливен
Агресия срещу полицаи в ромската махала в Сливен