НОВИНИ

Борисов и Путин се договориха за продължение на Турски поток през страната ни

Тръба от Турски поток да влиза в България и да получаваме количества руски природен газ, който да транспортираме към трети страни. За това се договориха премиерът Бойко Борисов и руският президент Владимир Путин, които проведоха двустранна среща в Москва.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:10, 30.05.2018
Чете се за: 02:03 мин.
По света

Турският президент Ердоган също се съгласил на този вариант. Русия е готова да се върне към АЕЦ "Белене", заяви Владимир Путин след разговорите, а Борисов подчерта, че в момента България разполага с два реактора и с площадка на централата и иска проектът да работи на пазарен принцип. Бойко Борисов покани Владимир Путин да посети България.

Резултатни и конструктивни. Така президентът Путин определи днешните си разговори с премиера Бойко Борисов. Българският министър-председател благодари, че въпреки влошените отношения с Русия през последните години заради отказа ни от Южен поток, днес на страната ние бил даден втори шанс.

Русия е надежден доставчик на енергийни ресурси, а именно на 100% задоволява нуждите на природен газ на България, заяви руският президент. Той посочи, че обемът на годишните доставки е 3 млрд. куб. м, като през територията на България минават и транзити за други страни.

;

Премиер и президент разговаряха повече от 2 часа, което според руския протокол е необичайно дълго.

В разговорите участваха и министрите Теменужка Петкова и Томислав Дончев. Естествено енергийното сътрудничество и разширяването на икономическите отношения бяха основен акцент в разговорите.

Президентът Путин информира премиера Борисов, че след разговор с турския президент Реджеп Ердоган е станало ясно, че турската държава няма против втора точка на контакт да влезе през България - нещо, което преди това е било планирано да стане по друго трасе.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Аз съм, от името на българите, благодарен, че отново се връщаме в газоразпределителната си роля, която имахме на Балканите.

Бойко Борисов обясни, че да, можело е руският газ да дойде през Южен поток, но тъй като България е най-праволинейната, най-стриктната, и най-евроатлантически ориентираната държава, се е съгласила за отказа от Южен поток и така трасетата на потоците са минали през натовска Турция, натовска Гърция и натовска Италия.

Бойко Борисов, министър-председател на България: И нашите министри, и "Булгартрансгаз" ще намерят сферата, по която след това да се разпределя. И съответно по контрактите с другите страни да се търгува и транзитира, и транспортира до следващите държави в региона.

Пазарът е това, което определя цените, а търсенето е това, което ще определя колко и на къде ще се транзитира, обясни още Бойко Борисов.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Ние като държава имаме за цел да транспортираме, за което да си вземем своите транзитни такси. Това е нашата цел и да не излезем от картата, както дсега, на газоразпределитенната геостратегическа мрежа.
Владимир Путин, президент на Русия: "Росатом" ще продължи доставките на ядрено гориво за българската АЕЦ "Козлодуй". Ще помага за модернизиране на централата и за продължаване на експлоатацията на нейния Шести блок. Освен това руската страна е готова да се върне към идеята за реализация на проекта за строителство на АЕЦ "Белене", разбира се, ако българското ръководство, България вземе съответното решение и разбира се на пазарен принцип.
Бойко Борисов, министър-председател на България: Той беше така любезен да ни опрости 90 милиона лихви и България разполага с два реактора и с площадка на АЕЦ "Белене". Това, което съм го информирал, че сега искаме, без да..., тъй като сме си научили урока, задължително изкупуване на тока на пазарен принцип, на конкурсен принцип с участие на България с това, което до момента сме инвестирали - за реактори и за площадка, да търсим съвместно частен инвеститор, който, повтарям, в парите, които сме дали досега за реактор и площадка, да направим един проект, който на пазарен принцип да може да се издържа и да генерира не само печалба, но и сигурност след 10 години.

Путин и Борисов обсъдиха и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни в туризма, инвестициите в строителството и имотите у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​50% намаление на билетите за театър за редовните пътници в градския транспорт
​50% намаление на билетите за театър за редовните пътници в градския транспорт
ЕК ще приеме регламент за въвеждане на общ за ЕС пенсионен индивидуален продукт
ЕК ще приеме регламент за въвеждане на общ за ЕС пенсионен индивидуален продукт