НОВИНИ

Борисов и работодателите се разбраха за дълбоки промени в енергетиката

Премиерът Бойко Борисов и работодателите се разбраха за дълбоки промени в енергетиката. Това стана ясно след среща между министър-председателя, представители на работодателските организации и председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев. Проведохме много ползотворна среща при премиера Борисов. Под неговото ръководство се разбрахме за дълбоки реформи в енергетиката, поясни Делян Добрев и изброи четири основни промени. Първата е свързана със законодателни промени, които ще извадят на свободния пазар производители на електроенергия, които досега са имали преференциална цена за тази електроенергия и са я продавали директно на НЕК, без да я продават на свободния пазар.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:40, 06.02.2018
Чете се за: 01:10 мин.
У нас
борисов работодателите разбраха дълбоки промени енергетиката

„Това са т.нар. топлофикации, когенерации, заводски централи, ВЕИ-та над 5 мегавата. След законодателни промени, за които сме си поставили срок началото на март месец, тези производители ще продават енергията си на свободния пазар и ще имат договор за разлика, който ще компенсира разликата между пазарната цена и цената, която те имат като ангажимент по различни директиви от ЕС“, поясни депутатът от ГЕРБ. Той допълни, че това ще увеличи ликвидността на свободния пазар на електроенергия в България и ще гарантира, че получаваме реалната пазарна цена за тази електроенергия.

Втората мярка е свързана с дружествата в енергетиката, които ще предлагат на свободния пазар профилирана електроенергия - отделно дневна и отделно нощна електроенергия. Досега те предлагаха на свободния пазар 24-часови профили, а сега ще предлагат 12-часови дневни и нощни профили, за да може фирмите, които имат нужда само от нощна енергия, да си купуват само такава, и обратното.

Третата промяна касае т.нар. американски централи. „По тази тема върви комуникация с ЕК за прекратяването на тези договори. Ангажимент на правителството ще бъде да забърза тези разговори с ЕК, така че да може в сравнително кратък срок да прекратим дългосрочните договори за преференциална цена на електроенергията и задължително изкупуване. След като бъде постигнато споразумение и тези централи да продават електроенергията си на свободния пазар“, посочи Добрев.

Четвърта промяна е разпределителните дружества да купуват технологичните загуби на свободен пазар, да не бъдат вече по регулирана квота от КЕВР, да не бъдат с фиксиран обем на тази електроенергия, а да купуват толкова, колкото им е необходима на свободен пазар по свободно договорени цени.

Делян Добрев определи срещата като изключително конструктивна и поясни, че готвените промени почти напълно ще либерализират свободния пазар, без това да засяга домакинствата по някакъв начин. „Този модел не предвижда на този етап промени в регулирания пазар, начинът, по който се определят цените за регулирания пазар за бита. В същото време изграждат до много по-голяма степен свободния пазар така,че да има множество продавачи на електроенергия и да сме сигурни, че цената, която получава бизнесът и индустрията, е пазарна“, каза още председателят на ресорната парламентарна комисия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Салах Абдеслам повече няма да се върне в Белгия
Салах Абдеслам повече няма да се върне в Белгия
Галъп: Българите искат повече ред и контрол в курортите
"Галъп": Българите искат повече ред и контрол в курортите