Създаването на координационен център на военноморските сили на НАТО във Варна обсъдиха днес премиерът Борисов и генералният секретар на НАТО - Йенс Столтенберг. Двамата се срещнаха в щабквартирата на Пакта в Брюксел. Столтенберг благодари на България заради ключовата роля, която страната ни е изиграла за приемането на Северна Македония за член на НАТО.

Йенс Столтенберг коментира, че НАТО ще вземе под внимание предложението на България да приеме център за военноморска координация във Варна. Според него в момента тези функции се изпълняват от щаб квартирата на военноморските сили на НАТО във Великобритания. Идеята за координационен център на българското Черноморие премиерът Борисов обсъди първо с американския президент Тръмп.

Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО: Оценяваме факта, че България е силно ангажирана със сигурността в черноморския регион. По различни начини страната ви допринася за тази сигурност.

Според Борисов ролята на този център ще бъде възпираща.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Ние не се натискаме за координационен център. Ние и сега имаме координационни функции. Пет учения има тази година в Черно море. Аз винаги съм се изказвал против флотилия в Черно море. Когато има две силни страни, тогава си плуват платноходките спокойно, а инфраструктурните проекти си вървят.

Борисов коментира също така, че трябва да се поддържа диалога с Русия

Бойко Борисов - министър-председател на България: Именно за това работя толкова активно за съвместния проект за атомната централа на Белене и за Балкански поток. Това го знаят в Белия дом, в НАТО, в ЕС. Нищо тайно или скрито не правим. Това е балансът, който дава възможност на България да играе ключова роля и в региона, и в Черно море.

Столтенберг приветства факта, че от тази година България отделя повече от 3 процента от БВП за отбрана.

След посещението си в НАТО премиерът Бойко Борисов остана в Брюксел, за да участва в срещата на върха на лидерите от ЕС, която започна преди няколко часа. Основни теми в нея са справянето с климатичните промени и многогодишната финансова рамка на съюза за следващите седем години.