Нов скоростен железопътен коридор ще свърже българските пристанища Русе, Варна и Бургас с гръцките в Солун, Кавала и Александруполис.

Изграждането му е предвидено в меморандум за разбирателство между България и Гърция. Документът ще бъде подписан днес в Кавала в присъствието на премиера Бойко Борисов и гръцкия му колега Алексис Ципрас. Вчера Борисов пристигна на официално посещение в южната ни съседка. Целта е коридорът да свърже река Дунав с Черно и Егейско море. Така българската страна получава по-бърз достъп до гръцките пристанища, а Гърция - алтернативен път до източните европейски пазари.

В България участъкът от Свиленград през Нова Загора до Карнобат вече е модернизиран. Остава модернизацията на трасето Карнобат-Варна-Русе. Прогнозната цена на българския участък е 1 млрд. и 70 млн. евро. Снощи премиерът Бойко Борисов беше на официална вечеря с гръцкия си колега Алексис Ципрас.

Във фейсбук профила си Борисов пише, че двамата са обменили опит за справяне с мигрантския натиск по границата. Обсъдили са и темите икономика и газовия хъб. По думите на Борисов още един вход за газ, означава повече конкуренция. А повече конкуренция, означава по-добри цени. Българската цел е диверсификация на газовите потоци и доставки.

Нов скоростен железопътен коридор ще свърже българските и гръцките пристанища

Нов скоростен железопътен коридор ще свърже българските и гръцките пристанища

Нов скоростен железопътен коридор ще свърже българските пристанища Русе, Варна и Бургас с гръцките в Солун, Кавала и Александруполис. Проектът за тран...

© БТА