Днес честваме 115-годишнината от Илинденско - Преображенското въстание. Премиерите на България - Бойко Борисов и на Република Македония - Зоран Заев ще отбележат заедно годишнината в Благоевград.

© Архив

Двамата премиери ще участват в церемонията по полагане на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев на площад "Македония" в Благоевград.

След военния и църковен ритуал Бойко Борисов и Зоран Заев, който пристига у нас заедно с министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски, ще отдадат почит пред паметта на героите от общата ни история и ще поднесат венци пред паметника на Гоце Делчев.

Тържественото честване на 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание, което е организирано от ВМРО, ще започне с отдаване на почит пред паметника на Тодор Александров и ще продължи с шествие, предвождано от евродепутата Ангел Джамбазки и вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Това ще е второто съвместно отбелязване на годишнината, след подписването на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между България и Република Македония преди година. 2 август е и Националният празник на Република Македония.

Миналата година двамата премиери бяха заедно в църквата „Свети Спас“ в Скопие, където се поклониха пред тленните останки на Гоце Делчев, пренесени там през 1946 година. Ден преди това беше подписан договорът за приятелство, сътрудничество и добросъседство между България и Македония.

Днешният ден е и официален празник на Кюстендил. Градът има голям принос в националноосвободителните борби на Македония.