В началото на декември ще има съвместно правителствено заседание на България и Македония. То ще съвпадне с откриването на участък от магистрала "Струма" между Кресна и Сандански. Това съобщи премиерът Бориков Борисов на журналисти след срещата си в Министерски съвет със Зоран Заев, премиер на Република Македония.

© БТА

Зоран Заев изрази удовлетворение от честите и ползотворни срещи с българския си колега Бойко Борисов. Сред многото ползотворни резултати от тях той посочи договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония, подкрепата на страната ни за интеграцията на страните от Западните Балкани в НАТО и в ЕС, и изграждането на инфраструктура между двете страни - пътища и железопътни и газови връзки. Стокообменът между двете страни надмина 500 милиона евро, но искаме да стигне да един милиард евро, допълни Заев.

Република Македония ще възстанови паметника на полковник Константин Каварналиев, който е разрушен през 1966 г при акция за унищожаване на български военни паметници в Югославия. Ще се възстанови и плочата на загиналите стотици български офицери и войници при битката през 1916 г при Каймакчалан по време на Първата световна война, съобщи още македонският премиер.

От своя страна Борисов заяви, че се радва от участието на премиерите на Република Македония, Черна гора и на Сърбия в конференцията за подкрепа на стартиращи предприятия, тъй като цифровата програма на Европейската комисия е от огромно значение за развитието на Балканския регион.

Международен форум в София събра стартиращи компании и балкански политици

Международен форум в София събра стартиращи компании и балкански политици

500 представители на новосъздадени европейски компании са в София - за участие във форум, посветен на иновативни стартиращи компании, организиран от Е...