НОВИНИ

Борисов лично преговаря с лидерите на парламентарните групи за Изборния кодекс

Премиерът Бойко Борисов лично преговаря с лидерите на парламентарните групи, които подкрепят кабинета за Изборния кодекс. След двучасовата среща ГЕРБ, реформаторите, Патриотичният фронт и АБВ се споразумяха да бъдат променени някои от текстовете. Какви отстъпки ще направят партиите от вече договореното, разказва Надежда Василева.

bnt avatar logo
от БНТ
16:40, 26.04.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

В опит да тушира споровете сред партньорите във властта, премиерът ги събра за консултации по кодекса. След срещата стана ясно, че задължителното гласуване остава. Ще има корекция обаче на друг спорен текст - за секциите в чужбина. По настояване на Патриотичния фронт вече беше решено българите зад граница да гласуват само в посолствата и консулствата.

Валери Симеонов - съпредседател на Патриотичния фронт
Предстои да доуточним съпътстващ текст, с който да се даде възможност за частично гласуване някъде, на някои места.
Найден Зеленогорски- съпредседател на РБ
Предложението на РБ е да се откриват максимум до 50 секции в конкретна държава, по преценка на МС.

От Патриотичния фронт обясниха, че не са искали да ограничат хората в чужбина, а да гарантират националната сигурност, защото има фактори, които чрез вота зад граница влияят на политическия живот у нас.

Красимир Каракачанов - съпредседател на Патриотичния фронт
Ние не се притесняваме от българите в Америка и Европа, притесняваме се от едни други хора, които гласуват под диктовката на друга държава. Нито Австралия, нито Нова Зеландия са проблем за националната сигурност на България, нито Папуа и Нова Гвинея.

Управляващите се разбраха и негласувалите на два последователни национални избора - парламентарни или президентски, да бъдат вадени от избирателните списъци. Ще има промяна на текстовете, свързани с насрочването на референдум.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ
Да бъде от правомощията на президентската институция, която да решава по събраните подписи да се насрочва референдумът, но не е задължително да бъде с национален избор, но не е и задължително да бъде отделно.
Мариана Тодорова - АБВ
НС ще покаже, че не следва някаква конкретна конюнктура и казус.

Управляващите са единни също машинното гласуване да бъде въведено за не по-малко от 500 секции и да бъде търсен вариант за машинно преброяване. Премиерът е възложил на министъра на икономиката да провери какви са възможностите за това.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Априлски сняг на прохода Предела
Априлски сняг на прохода Предела
Протест на автобусни превозвачи
Протест на автобусни превозвачи