На път за икономическия форум в Пловдив министър-председателят Бойко Борисов инспектира ремонта на трите виадукта на магистрала „Тракия". Заместник-строителинят министър Николай Нанков увери премиера, че ще се спазят пусковите срокове и до началото на юли движението по мостовете ще бъде възстановено.

В инспекцията участваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

„На практика се правят нови мостове", заяви премиерът Борисов след като строителните екипи му разказаха за хода на дейностите, съобщиха от правителствената пресслужба.

Заместник-министър Нанков увери министър-председателя, че ще бъдат спазени определените срокове за завършване на ремонтите на трите съоръжения.

Движението по виадукта при 20-ия км ще се възстанови на 30 юни, по съоръжението при 13-ия км – на 1 юли, а по това при 15-ия км – на 2 юли.

„Каква строителна армия", отбеляза премиерът Борисов при инспекцията, а работниците заявиха, че такива ремонти по виадуктите не са правени.

Премиерът отиде при строителите, за да провери как върви ремонтът на виадуктите при 13-ия, 15-ия и 20-ия километър на "Тракия".

Бойко Борисов- министър-председател: Гледай каква армия е надолу. Колко години не е правен ремонт тук? Ако е било лесно, да го бяха направили. Kолко години не е правен тоя ремонт?

Премиерът попита какво точно се прави и по основите на виадуктите.

Бойко Борисов: А отдолу нали всичко се облича - лагери, земетръсни шайби, всичко ново? На практика - нови мостове!

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков обясни, че до момента е положена изравнителна армирана стоманобетонова плоча над съществуващата и нова асфалтобетонова настилка. Монтирани са нови фуги, отводнителна система и хидроизолация.

Николай Нанков - зам.-министър на регионалното развитие: Оградите са монтирани, парапетите се монтират в момента, тротоарните конзоли са готови.

Нанков се ангажира, че между 30 юни и 2 ри юли движението по трите виадукта ще бъде пуснато поетапно. След това започва ремонт на други 10 пътни мостове по магистралите.