Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ)да спре проектите с европейско и държавно финансиране, изпълнявани от фирма "Джи Пи Груп". Докато строителният консорциум изясни правотата си, те няма да могат да участват в конкурси, заяви Борисов.

Премиерът инспектира ремонта на пътя Пловдив-Асеновград, а по-късно посети ремонтирания с държавни средства Мулдавски манастир.

Бойко Борисов, министър-председател: Не мога да допусна, при толкова усилия, които полагаме и единствените ни претенции към сторителните компании са били качество и срок да се спазват, никакви други. И затова съм възложил на Глосов, спазвайки закона, да намери форми още днес "Джи Пи Груп" да извади от проектите с европейско финансиране или държавно финансиране. Аз не съм разследващ орган. Моята политическа воля стига до там всеки, който е заподозрян и тече разследване, да го извадя от конкурсите и да си докаже правотата и невинността, ако е такъв или обратното. Но не мога да подлагам под съмнение каквото и да било заради някой, ако е направил нарушение. Няма да дам да ни се петни името. Така че, да бъдат така любезни, докато си защитят правотата, нямат право да участват на конкурси.

Премиерът Борисов допълни, че е възложил на АПИ с Института по пътища и мостове да следят стриктно за качеството на пътната настилка. „Има фирми за надзор и компетентни хора, които получават заплата за това, ако са го проспали - прокуратурата да ги обвини и да ги вкара в затвора", каза Борисов.

Министър-председателят направи инспекция на ремонта на Мулдавския манастир „Св. Петка" край Асеновград, където през 2010 г източното и част от северното крило на манастира бяха унищожени вследствие на пожар. Пловдивският митрополит Николай благодари за личната ангажираност на Борисов и усилията на правителството, което отпусна 500 хил. лева през 2016 г за възстановяване на манастира.

Премиерът посочи, че след ремонтните дейности следва и възстановяването на автентичния вид на манастира. „Възложил съм на ВиК Пловдив водопровода, тъй като манастирът няма вода. Проектът вече е съгласуван между всички", каза Борисов и допълни, че ще се работи и за пътя до манастира.

Министър-председателят добави, че следващата сряда ще предложи на правителството да се отпуснат около 600 хил. лева за Пловдивската семинария. „Събраните от битката с контрабандата средства ни дава тази възможност", каза Борисов.