Единственото ми изискване е изтребителите ,с които ще бъде превъоръжена армията ни, е да бъдат нови. Това заяви премиерът Бойко Борисов на публична дискусия „Трансатлантическата връзка през Българското председателство на Съвета на ЕС".

Той посочи също, че според него трите рода войски трябва да се превъоръжават паралелно. Премиерът заяви, че многократно е дискутирал темата и с военния министър. Самият Красимир Каракачанов пък коментира, че при сделката за превъоръжаването става дума за милиард и половина лева и по тази причина би искал дебатът за нея да се води в парламента и да бъде напълно прозрачен за обществото.

Бойко Борисов - министър председател: За самолетите мога да кажа, че единственото ми изискване е да бъдат нови самолети. Експертите нека да се произнесат, но самолетите трябва да са нови. Така и така ще се дадат купища пари за тях, поне да са нови. Така че се надявам и в лицето на държавите, с които преговарям и произвеждат такава техника, това да стои на тяхното внимание.
Красимир Каракачанов - министър на отбраната: Аз предпочитам този дебат да се води доста по-публично, да се води ако щете и пред камерите за да няма съмнение в обществото, защото няма кой да убедите в България, имайки предвид практиката през последните 25 години, че като става въпрос за големи суми за превъоръжение, няма и далавери. Аз искам това да бъде избегнато и да бъде постигнат един прозрачен процес, при който да е сигурно, че никой не е злоупотребил с парите, които всеки един отделя за данъци.
© Минко Чернев / БТА