НОВИНИ

Борисов настоява за политически изход от ситуацията в Македония

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя за намиране на политически изход от ситуацията в Македония. Пред журналисти в парламента той призна, че е разтревожен от случващото се в съседната ни страна.

bnt avatar logo
от БТА
10:40, 28.04.2017 (обновена)
Чете се за: 00:58 мин.
По света
борисов настоява политически изход ситуацията македония

Македония като държава е жизнено важно, в т.ч. и за България да запази целостта си и да продължи по пътя на евроатлантическата интеграция. Не е хубаво на границата ни да има такава нестабилност, смята Борисов.

Той отбеляза, че е използвал личните си контакти да каже на политиците в Скопие, че при напрежение се подава оставка, както сме направили у нас, в Италия, Великобритания. Минава се през избори и това, което каже народът, се изпълнява, добави Борисов.

Снощи председателят на ГЕРБ и кандидат за премиер е разговарял по телефона с президента Георге Иванов/по искане на македонския държавен глава/, с Никола Груевсик, със Зоран Заев/лидер на СДСМ/, с когото, по думите му, бил по-добър приятел, независимо,че е от друго политическо семейство.

Много внимателно, без никаква намеса във вътрешните работи, ги призовах всички да намерят политически изход от тази криза, тя тлееше години наред. Чувствата на лидерите на партиите трябва да останат на второ място,омразата е голяма, категоричен е Бойко Борисов. Той подчерта за пореден път, че няма как да не сме разтревожени, "когато има подобни процеси, подобни кървища и безскрупулни действия в един парламент на държава, която ние всячески подкрепяме за ЕС и НАТО". Борисов определи събитията в скупщината като "нещо неприемливо като поведение в един парламент".

Важно е България да бъде пример за стабилност,подчерта кандидатът за премиер.Според него през последните дни с президента Радев са дали добър пример как може да се работи заедно в името на България.

За целите Балкани дестабилизацията е проблем, смята Бойко Борисов, попитан дали може да се активират спящите клетки в региона заради кризата в Македония.Българският етнически модел е пример, премине ли се границата- води до тежки напрежения, подчерта той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еманюел Макрон призова за висока избирателна активност на втория тур на изборите
Еманюел Макрон призова за висока избирателна активност на втория тур на изборите
НАСА показа първите снимки от вътрешната страна на сатурновите пръстени
НАСА показа първите снимки от вътрешната страна на сатурновите пръстени