Постигнахме 45 споразумения с ЕП от 105, които наследихме, още толкова затворихме в Съвета. Постигнахме голям напредък. Най-големият успех е европейската перспектива за присъединяването на Западните Балкани. Не може да има мир и просперитет на континента, докато цяла Европа не бъде обединена. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на отчета си за Българското председателство в Страсбург.

Срещата на върха на 17 май помогна на Атина и Скопие да разрешат спора за името, това е исторически момент, с който трябва да се гордеем. Вие също много ни подкрепихте, обърна се Борисов към Европейския парламент. Със Споразумението за добросъседство между България и Македония отворихме темата за Западните Балкани и дадохме и личен пример. Ние сме прагматични, работихме много за свързаността на региона, подчерта Борисов. Коридорите 4, 8, 10, жп линиите, пристанищата, ще дадат много голям просперитет, свързаност и вдигане на БВП на целите Балкани, не само на Западните, каза още Борисов.

По време на изказването си премиерът отбеляза като успешна срещата във Варна ЕС-Турция. Борисов отбеляза, че след добрия диалог между София и Анкара страната ни отчита нулев миграционен натиск.

Освен това, успех отчитаме по един от ключовите приоритети за ЕС- миграционната политика. България е затворила 4 от 6 досиета в този сектор в рамките на председателството. „Нашите успехи са и ваши. По време на председателството търсехме и постигнахме консенсус по наглед неразрешими въпроси“, отбеляза българският премиер. Като приоритети, които завещаваме на австрийското председателство Борисов открои – диалогът по Брекзит, политиките срещу миграционния натиск от Африка, тероризмът.


Румен Радев: Комплиментите за председателството не бива да ни заблуждават

Румен Радев: Комплиментите за председателството не бива да ни заблуждават

По времето на първото европейско председателство на България се случиха критични за ЕС събития. Самото време беше критично. Налице са центробежни сили...

Премиерът Борисов към Антонио Таяни: Нашите успехи са и ваши

Премиерът Борисов към Антонио Таяни: Нашите успехи са и ваши

Министър-председателят Бойко Борисов разговаря с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни преди да представи резултатите от работата на Бъл...

Българският премиер отбеляза и че страната ни регистрира нисък външен дълг, значим банков резерв и нулев финансов дефицит. „Показали сме, че сме лоялен партньор и търпеливи по пътя за членство в еврозоната".

От залата в Страсбург премиерът изказа благодарност на всички технически екипи, преводачи, които са помогнали за успешното представяне на европредседателството.

Срив в системата за озвучаване на Европарламента забави доклада на Борисов

Срив в системата за озвучаване на Европарламента забави доклада на Борисов

Безпрецедентен срив в техническата система за озвучаване в Европейския парламент в Страсбург прекъсна заседанието на евродепутатите, на което трябваше...