С приетите днес решения правителството решава два проблема - за изграждане на нов лифт на Банско и за запазване на природата на Пирин. Така министър-председателят Бойко Борисов обобщил дискусията по приемането на промени в Плана за управление на Национален парк "Пирин".

Втори кабинков лифт ще бъде изграден на Банско при инвестиционен интерес

Втори кабинков лифт ще бъде изграден на Банско при инвестиционен интерес

При евентуален инвестиционен интерес ще бъде изграден втори кабинков лифт на Банско, като се вземе предвид цялото екологично законодателство. Това каз...

Премиерът Борисов посочи, че с днешното решение се довършва дългогодишната процедура по приемане на промени в Плана за управление на "Пирин".

"В този план няма нищо, което касае строителство, няма керемиди, няма тухли, няма хотели, няма сгради, няма каквото и да било. И специално тук се обръщам към екоорганизациите, че всяко инвестиционно намерение, което ще се прилага в Пирин, минава на екологична оценка, оценка на съвместимост и всички необходими и указани в закона действия. Сиреч, не може да се направи една колиба, не хотел - една колиба, без да мине съответната процедура по екологичното законодателство. Така че, лично аз истински се надявам и тези, които ще се радват, или тези, които мислят, че нещо нередно се прави, да се обединим върху две неща - природата, дърветата, парка "Пирин" - ще ги пазим така, както трябва", подчертава министър-председателят.

Това са двете неща, които всички трябва да отстояваме. Просто различен беше пътят, по който искахме да стигнем до това решение, което всички подкрепяме - за втория лифт в Банско, е посочил премиерът Борисов.