НОВИНИ

Бойко Борисов: Нито имам къща, нито съм ходил в Барселона

Каталунското издание "Периодико" публикува статия, в която се твърди, че българският премиер Бойко Борисов е разследван за пране на пари, чиято крайна цел е Барселона. Според публикацията в "Периодико" проверка на службите в Испания е установила, че Борисов не разполага с необходимите средства, за да участва в схемата. ТАСС препечатва статията със забележката, че разследвания до момента не са доказали връзка на българския премиер със сочената в каталунския вестник схема. Бойко Борисов коментира статия пред журналисти в Брюксел.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
14:33, 21.02.2020
Чете се за: 03:11 мин.
У нас
Бойко Борисов: Нито имам къща, нито съм ходил в Барселона
Бойко Борисов, министър-председател: Аз за стотен път ще кажа, че нито имам къща, нито имам имоти, нито съм ходил там. Ходил съм последния път като кмет, може би преди 15 години. Не са мои пари, нямам нищо общо с тези фирми. Подбрани са хора, някои не съм ги виждал 10 - 15 - 20 години дори. Към мен, към този момент никоя служба, власт, прокуратура, полиция не ме е потърсила, за да ме запита това вярно ли е. Аз се отнасям с разбиране към всички тези разследвания на моя съсед по месторабота. На неговото шествие, на неговите, защото там ясно пише от кой са сигналите, кои са неправителствените организации. Бяха до него онзи ден. Не знам защо тръгнаха в тази посока, защото по всички и по вашата, и по вашата, по всички телевизии това го правиха по време на евроизборите. Децата, децата на разузнавачите от ГРУ, които сега са и в Европарламента го говореха всичко това. Това беше преди една година близо. Отговорих, отговорих, отговорих. И това започна от 2015 - 2016 - 2017, едно и също.

Ще подадете ли оставка, защото вие сте много строг към другите?

Бойко Борисов: Ако имах каквото и да е и най-малко участие в това със сигурност.

А ще предприемете ли други стъпки, след като излизат такива информации?

Бойко Борисов: Един месец това се говори в България. Един месец. И те загубиха евроизборите. Отговорих, отговорих, отговорих. Няма, няма, няма. Какво да кажа повече?!? Защо, когато се боря за най-бедните райони в Северозапада, опитваме се да вземе повече пари. Невероятни, вие самите тук сте свидетели какви тежки преговори се водят, точно сега излезе си задайте вие точно този въпрос. А да ме разколебаят, ще строим, ще работим. Имаме още една година.

Защо Министерски съвет не е отговорил на писмата на испанските журналисти, те пишат, че са искали информация и не са получили никакъв отговор?

Бойко Борисов: Защо да отговарям на нещо, което пише, дори и ТАСС, които веднага го препечатаха, пишат, че не са открити доказателства. Какво да кажа - да, Иван Саздов беше шеф на Комсомола в Банкя, когато бях ученик. Нали като кажа така, значи - а, познава се. Или с Христо съм играл тенис преди 15 години. Да, истина е. С 1000 футболисти на Бистрица съм играл футбол - истина е. Изведнъж да кажат - а, значи истина. Нали, аз ги разбирам тези ченгеджийските номера. Те са много ясни, освен това - за това имахме - преди два месеца ни предупредиха. Преди два месеца ни предупредиха. Те трябваше да излизат понеделник, вторник, сряда, четвъртък - по една статия. Обаче нещо се объркаха, нали целта беше шествието да е пикът, нали, за да се направи пуч. Сега разбирате ли?

Кой манипулира испанския вестник?

Бойко Борисов: Аз не съм казал, че някой манипулира. Те си пишат хората. Аз я четох, Севда ми я даде сутринта. До сега не бях. Пише по кои сигнали и кога са дадени. То е ясно от къде са. Но... Като завърши разследването ще го коментираме. Сега какво да кажа - като ме питат аз ще отговоря.

Със Санчес ще говорите ли на тая тема?

Бойко Борисов: Не! Не считам, че трябва да разговарям на тема, която изобщо е ясна, че е направена да ми цапа името. Единствено към този въпросен вестник, в бекграунда, който прочетох, са пропуснали нещо важно, че в годините аз съм носител на най-високите полицейски ордени и медали, жезъли и включително на "Червения кръст" на испанската полиция. На парада в Аликанте присъстваха 50 хиляди полицаи и тогава заедно с префекта на Париж Роден ни наградиха всички с "Червения кръст" на испанската полиция. За хилядите килограми, за тоновете кокаин, които сме провели заедно, включително и до ден днешен с испанската полиция. Само това бих искал да ми добавят в бекграунда.

Няма да ги съдите?

Бойко Борисов: Не, надявам се да го добавят, защото това е много важна оценка за мен.

Тази девойка познавате ли я?


Бойко Борисов: Аз не се занимавам с личния живот, защото може да ме питате дали познавам Таня, дали познавам нея, дали познавам еди кой си. Това да познаваш някого или да не го познаваш, не те прави замесен в каквото и да е. И затова много пъти съм казвал, че на тази тема не говоря, защото не е хубаво един мъж да почне да коментира кой - кого познава защото стават бели. Още повече, че много хора си имат семейства след това, имат си съвсем друг живот. Нали все едно да ме питаш за някой, който преди 10 - 15 или 20 години дали съм го виждал или познава, дет' се вика, аз съм забравил, при моята интензивност на работа. Така че нека да си проведат разследването, нека... Дет' се вика съм почти сигурен, че има така и от Изток и съм се хванал на няколко рубли с колеги на бас, нали какво ще излезе накрая.

Защо смятате, че сте неудобен на Русия? Вие, общо взето, водите много балансирана външна политика.

Бойко Борисов: Водя балансирана външна политика, но това с дипломатите, това с търсенето с Червена бюлетина на определени лица, мисля че би могло. Надява се, че не е така, защото действително, аз и вчера казах ние работим много активно по всички проекти, които са значими и за двете страни и са прагматични и ще ни свършат работа. Не го разбирам защо се прави, но беше подготвено, знаехме го, очаквахме го. Само пикът трябваше да бъде в сряда, само че нещо се объркаха, не стана. Много рехави бяха и сега искаха да ме разклатят през нощта за преговорите, защото... дет' се вика 5 години това го слушам.

Значи руснаците стоят зад испанския вестник?

Бойко Борисов: Аз няма да коментирам, защото вие ще започнете да слагате едни заглавия после да се чудя какво да отговарям.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец загуби от класен Интер
Лудогорец загуби от класен Интер
Обвиниха задочно трима руснаци за опита за убийство на Емилиян Гебрев
Обвиниха задочно трима руснаци за опита за убийство на Емилиян Гебрев