НОВИНИ

Борисов: Нужен ни е еврокомисар по екология или регионално развитие

България се нуждае от еврокомисар по екологията или регионалното развитие. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на посещението си днес в Пловдив. Той окачестви като постижение за страната ни поста на Кристалина Георгиева в Световната банка и допълни, че тя е изпълнила ролята си на еврокомисар и средствата за страната ни са завишени. Министър-председателят коментира и предстоящите президентски избори. Според него се полагат всички усилия за спокойното и честното им протичане. В Пловдив Борисов инспектира строежа на новата Зоологическа градина и бившото военно поделение, в което ще бъде преместен Музеят на авиацията.

bnt avatar logo
от БНТ
18:54, 30.10.2016
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Предстоят разговори с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, относно избора на нов еврокомисар, заяви Борисов. Премиерът изтъкна и свършеното от Кристалина Георгиева като еврокомисар по бюджета.

Бойко Борисов - министър-председател: "Знаете от 12 милиарда, бюджетът на България стана 15 милиарда следващите години, така че тя изпълни ролята си по бюджетирането. Сега ни трябва някой, който в сферите дали екология, дали регионално развитие, там, където България най-много има нужда ако можем там да се преборим".

Премиерът допълни, че няма да се бърза с избора, защото Кристалина Георгиева ще остане на досегашния си пост до края на декември. Важното в момента, според Борисов, е да се осигури безпроблемното и честно протичане на изборите за президент.

Бойко Борисов- министър-председател: "Очаквам, разбира се, полагат се всички усилия, толкова пари се дадоха за избори - 50-те милиона и секциите в чужбина и за ЦИК и за всички, които ще участват на изборите да бъдат добре платени. И разбира се очаквам и МВР да си свърши работата, пък и вие имате прекрасни предавания за сигнали, които ще се получават, така че с обединени усилия ще направим едни честни избори".

Премиерът коментира и друга актуална тема - АЕЦ "Белене". Правителството ще търси начин да намери инвеститор. Той определи като важно постижение отпадането на лихвите по глобите за задълженията на страната ни за реакторите на атомната централа.

Бойко Борисов - министър-председател: "Ако не се бяхме разбрали с руската страна и всеки ден ни падаха по 360-370 хиляди лева лихви всички щяхме някакси безмълвно да страдаме, ние успяхме да договорим да паднат лихвите. Договорихме да няма претенции руската страна изобщо към България. И не на последно място за по 30 години удължихме живота на двата реактора в Козлодуй. Е, малко ли е? Ако всичко върви наред, аз мисля, че или ще намерим инвеститор или ще намерим вариант, по който да направим 7-ми реактор в Козлодуй".
;

Предстои стартът на ремонта на пътя Пловдив-Асеновград, където ежедневно стават произшествия.

Бойко Борисов - министър-председател: "Мина разглеждането на документите за техническата характеристика на пътя, в сряда е финансовата оферта. Ако не си играят на обжалване, сряда стартираме догодина по това време вече ще има магистрала от Пловдив до Асеновград. 27 милиона парите са заделени, а до 1 декември ще е станал основния ремонт на Асеновград-Пампорово".

След като инспектира новостроящата се зоологическа градина в Пловдив, премиерът, заедно с министъра на отбраната Николай Ненчев, посетиха бившо военно поделение, където ще бъде преместен Музеят на авиацията, който сега се намира в Крумово.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осветиха най-новата църква в Асеновград
Осветиха най-новата църква в Асеновград
Силните трусове на Апенините не стихват
Силните трусове на Апенините не стихват