НОВИНИ

Борисов се скара на шефа на АПИ заради винетките за живеещите около София

Премиерът Бойко Борисов заплаши с уволнение шефа на АПИ и го прати да обикаля населените мeста край София, за да обяснява на хората, че няма да ги глобяват за винетки. Това стана по време на днешното правителствено заседание. Поводът беше протеста на жителите от Нови Искър получили съобщения, че ще бъдат санкционирани затова, че пътуват до София без стикери.

Николай Минков
от Николай Минков
10:30, 19.02.2020 (обновена)
Чете се за: 01:46 мин.
У нас

Правителственото заседание започна с остра критика.

Бойко Борисов, министър-председател: Шефът на АПИ тука ли е? Защо ми правите тези номерца? А, защо ми правите номер? Нали знаеш, колко бързо ще се разправя с вас? Как може да ми изкарвате хората на улицата за някаква абсолютна глупост? Как ще плащат от Нови Искър или от Банкя или от съседните места винетки?! На изборите за София те гласуват ли за кмет на София? Е, защо ми го правите? Не, питам репетирате дали ще ви оправя още днеска или какво? Провокирате ме дали много бързо ще го направя или до следобед? Това ли искате да ви кажа?

Премиерът заплаши с уволнение шефа на АПИ Георги Терзийски, ако не успокои хората.

Бойко Борисов, министър-председател: Във всеки център на населеното място около София отиваш лично днес, заставаш на площада. И като едно време тези глашатаите: "Няма да има винетки", викаш по три пъти. Обикаляш и се прибираш тогава. Ясно! И още един път, ако ми направите така да се задъхам преди МС, ще бъде много критично за вас. Много бързо критично. Свободен си!

Напрежението около винетките се премести в парламента. От БСП поискаха изслушване в пленарната зала на регионалния министър.

Георги Свиленски, депутат от ПГ "БСП за България": Няма нужда да ходят по площадите и да крещят като глашатаи, а тука е мястото, където трябва да дойде министърът на регионалното развитие или зам.-министър Нанков, който е пряко отговорен за въвеждането на толсистемата и да успокои българските граждани, в това число и жителите на Столична община, че няма да плащат винетни такси. Няма нужда да ядосвате премиера.

Шефът на транспортната комисия в Столичния общински съвет Карлос Контрера поиска среща с правителството, за да бъде окончателно решен казусът с платените пътища.

Карлос Контрера, председател на столичната транспортна комисия: Обещания много. този казус е от миналата година. Така, че ще настояваме Министерски съвет да ги изключи от обхвата на платеното преминаване. Това е възможно. И е въпрос на воля. От правна гледна точка няма проблеми.

Шефът на АПИ заяви в Сутрешния блок на БНТ, че камерите са за санкциониране на камиони и автобуси за незаплатили толтакса, но коли няма да се глобяват.

Георги Терзийски, предедател на УС на АПИ: Камерите в тези участъци само ще установяват нарушители, свързани с таксуването за изминато разстояние. Тези участъци няма да изискват винетна такса.

Регионалният министър Петя Аврамова обясни, че по разпореждане на премиера се дава възможност и на други общини да освободят част от пътната мрежа от винетна такса, за хората които не живеят градовете, но всеки ден пътуват за работа.

Петя Аврамова, министър на регионалното развитие: Всички общини, които искат от обхвата на платената пътна мрежа, за които се дължи винетна такса, да бъдат освободени от заплащане на такава и хората, които пътуват по тези пътища, да не плащат винетна такса, ще подават в АПИ съответното искане, с обхвата на пътища, километри и възмездно тези пътища ще бъдат освободени от винетна такса.

Днес правителството прие от 1 март камиони и автобуси да заплащат тол такса за общо 3315 км. републиканската пътна мрежа. Това са 803 км. автомагистрали и 2300 км. първи клас. Втори клас пътищата са освободени от заплащане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фондация „Тракия“: Прокуратурата изземва регистрирани предмети на фондацията
Фондация „Тракия“: Прокуратурата изземва регистрирани предмети на фондацията
Петима задържани при специализирана операция в плевенското с. Буковлък
Петима задържани при специализирана операция в плевенското с. Буковлък